NRK gir etter for folkekravet

NRKs «Løvebakken» ble offer for sparekniven, men så reiste folket seg i protest.

13. september er satireprogrammet tilbake på statskanalens lørdagskveld.

Høsten i fjor ble dermed ikke siste kapittel i programmets femårige historie.

Da prisbelønte «Løvebakken» ble sendt til NRKs rekvisittlager, var det fordi ledelsen i den pressede kanalen måtte spare penger.

- Trist og ubegripelig, fortvilte paneldeltaker og en av programmets fire «politikere», Espen Beranek Holm i Dagbladet.

I månedene etter viste også mange trofaste seere sin irritasjon overfor NRK. Det var ikke forgjeves.

Stoppet på gata

- Det viste seg at det var dumt å legge ned. Du kan godt si at det har vært et slags folkekrav å få programmet på lufta igjen, sier produsent Kjetil Kooyman til Dagbladet.

Akkurat det har paneldeltaker og «politiker» Kari Slaatsveen fått merke.

NRK gir etter for folkekravet

- Jeg ble stoppet av to gamle damer på Youngstorget som ville ha en klem. De var sikkert 180 år til sammen, og lurte veldig på når vi var tilbake på skjermen. Det samme har ungene i nabolaget mitt gjort, sier NRK-profilen.

Slaatsveen legger til:

- Jeg har forstått at den politiske bevisstheten er økende i en befolkning som har vært sløvet ned av oljerikdom og stresslesstoler, sier hun.

Sammen med de velkjente komikerne Espen Beranek Holm, Pernille Sørensen samt teatersportmester Jan-Paul Brekke driver hun gjøn med dem som har sitt arbeidssted på det ekte Løvebakken, bedre kjent som Stortinget.

Når programmet er tilbake om kort tid, følges den samme oppskriften, ispedd noen nye sprell.

I tillegg til at befolkningen kan ha fått ny politisk glød, tror Kari Slaatsveen at «Løvebakken» faller i smak fordi det er lekent og preget av improvisert tullball.

Skummel

Den improviserte leken kan være skikkelig skummel, betror Slaatsveen Dagbladet.

- Jeg er veldig dårlig til å imitere kjente personer, og da har jeg egentlig lyst til å legge fra meg mikrofonen og gå. Faren for å drite seg ut er overhengende i «Løvebakken». Men fallhøyden er så stor at du slutter å ha høydeskrekk, sier hun.

«Løvebakken» har hatt stigende popularitet siden starten i 2002, men i den svake tv-høsten i fjor falt seertallet med rundt 140 000 til 465 000 seere.

Prosjektleder i NRK, Charlo Halvorsen, medgir at programmet er forholdsvis rimelig å lage, men avviser at det blir satt opp på sendeskjemaet igjen i stedet for en ny, dyr produksjon.

- Nei, «Løvebakken» er ikke satt opp mot noe annet. Det er et morsomt program som vi hadde lyst til å lage, sier Halvorsen til Dagbladet.