NRK «gravde opp» Sven O. Høiby

Og plasserte ham i boblebad. «Over streken», mener redaktør.

(Dagbladet.no): Under satireprogrammet «Halvseint» torsdag, viste NRK et animasjonsfilminnslag der Sven O. Høiby ble gravd opp av sin egen grav.

Innslaget fremsto som en satire over Se & Hørs hjemme hos-reportasjer, samt ironisering over Sven O. Høibys tette bånd med ukebladet.

I dag skriver Fædrelandsvennen at Sven Egil Omdal, sjefredaktør i Aftenbladet Multimedia og tidligere leder for Pressens Faglige Utvalg (PFU), synes NRK har gått langt over streken med Sven O. Høiby-innslaget.

- Dette er jo skarpt satire og det må man få lov til å drive langt. Men dette innslaget gikk over en anstendighetsstrek, sier Omdal til Dagbladet.no.


I innslaget drar et Se og Hør-team til Kristiansand, graver opp Sven O. Høiby og plasserer ham i et boblebad sammen med to glamourmodeller. Ved hjelp av dukketeatertråder styrer de deretter bevegelsene hans. Premisset for den fiktive reportasjen er at Høiby angivelig skylder Se og Hør en sak.

Omdal har tidligere kikket innom Halvseint-programmet, men fikk i går for første gang med seg hele innslaget.

- Om jeg synes det var morsomt? Nei, overhodet ikke. Jeg liker godt den kritiske satiren og harselas med Se og Hør, hvis det er det de prøver på, og for så vidt også Mælnes, er på sin plass. Men her gjør NRK akkurat som Se og Hør. De behandler Sven O. mer som en råvare enn et menneske. En man kan utnytte.

NRKs framstilling av den avdøde mannen tar også lite hensyn til hans etterlatte, ifølge Omdal.

I «Halvseint»-innslaget graver Se & Hør opp Sven O. Høiby og plasserer ham i et boblebad. Foto: NRK
I «Halvseint»-innslaget graver Se & Hør opp Sven O. Høiby og plasserer ham i et boblebad. Foto: NRK Vis mer

- Innslaget tar ikke hensyn til at han har pårørende, som har følelser for ham. Man kan drive satire med Sven O. også, men det er måten det gjøres på, som er poenget.

Prosjektleder i «Halvseint», Marius Hoel, er ikke enig i kritikken fra Omdal.

- Når det gjelder satire er det umulig å sette en grense for hva som er riktig og galt, det må vurderes fra tilfelle til tilfelle. Hvis Omdal mener vi går over streken, er det bare noe vi må ta til etteretning. Han må få mene hva han vil, sier Hoel til Dagbladet.no.

Han forteller at innslaget handler om Se og Hørs arbeidsmetoder, ikke Sven O. Høiby eller kongehuset.

- «Halvseint» er et animert talkshow som har mange gjester, kongefamilien er like naturlige gjester som Odd Johan Nelvik, mener Marius Hoel.

Se og Hør-innslaget ble vist i sesongens siste «Halvseint»-program. Det er enda ikke avklart om NRK kommer til å vise flere sesonger.

Til leserne: Takk for en rekke gjennomtenkte innlegg. Debatten er sperret for nye innlegg i natt.Vi ber om forståelse for dette. Db.no-red. 

KRITISK: Sven Egil Omdal mener NRK går over streken med Sven O. Høiby-innslaget.