<strong>- ÅREMÅL:</strong>  Hans Rossiné er fast ansatt som dramasjef i NRK. Den siste tida har flere tatt til orde for at jobben han gjør i stedet bør være organisert som en åremålsstilling Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- ÅREMÅL: Hans Rossiné er fast ansatt som dramasjef i NRK. Den siste tida har flere tatt til orde for at jobben han gjør i stedet bør være organisert som en åremålsstilling Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- NRK hadde vært tjent med å legge ned NRK Drama

Eneste alternativ til at NRKs dramasjef bør ansettes på åremål, mener regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - NRK hadde vært tjent med å legge ned NRK Drama, og heller satse på å bestille god drama, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen til Dagbladet.

Regissøren mener det eneste alternativet til at dramasjefen ansettes på åremål, er å avvikle avdelingen. Utsagnet er nok et bidrag i debatten om NRK Drama.

- Rart Inmtiaz Rolfsen er ikke den første til å komme med en uttalelse av det slaget.

Da dramasjef Hans Rossiné nylig fortalte at avdelingen vil gå for en mer forfatterstyrt strategi, hisset han på seg flere sentrale aktører.

Hovedinnvendingene er at NRKs dramasjef bør være ansatt på åremål, at dramaavdelingens egne produksjoner holder for lavt nivå, og at den derfor bør satse på eksterne produksjoner.

De siste ukene har flere stilt spørsmålet om dramasjef-stillingen bør være fast eller på åremål. Imtiaz Rolfsen trekker paralleller til andre ledere i kulturlivet.

- De som bevilger kulturpenger i Norge og som bestemmer et repertoar, er ansatt på åremål. Da er det rart at dramasjefen ikke er det, sier han.

- Ikke relevant I går sa kulturredaktør i NRK, Hege Duckert, at å ansette dramasjefen på åremål ikke er et alternativ. Det er bare kringkastingssjefen som har et slikt ansettelsesforhold i bedriften, og det med hjemmel i arbeidsmiljøloven.

<strong>Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon:</strong>  Per Arne Kalbakk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon: Per Arne Kalbakk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Ifølge lovens paragraf 14-10 er det nemlig bare øverste leder i virksomheten som kan ansettes på åremål. Loven kan bare endres dersom en politiker fremmer et forslag om det, og Stortinget vedtar at loven endres.

Likevel kan en arbeidstaker i NRK bli midlertidig ansatt dersom arbeidet dreier seg om eksempelvis kunstnerisk arbeid, da gjennom en tariffavtale, ifølge paragraf 14-9 (se faktaboks).
 
- Ikke planer om endring Direktør for Nyhets- og programdivisjonen i NRK, Per Arne Kalbakk, kjenner til den aktuelle paragrafen, men mener den ikke er relevant for dramasjefen.

- Vi definerer ikke dette som en kunstnerstilling, men en redaksjonell lederstilling. Dette handler om hvordan vi har valgt å organisere oss i NRK, og vi ser på dramasjef-stillingen som en av de andre tre hundre lederstillingene. Men selv om vi definerer dette som en redaksjonell lederjobb, betyr ikke det at man ikke blir målt på det man gjør, sier Kalbakk.

- Har dere planer om å endre stillingen eller organiseringen av den?

- Vi har ikke planer om det i nær framtid. Vi har ikke andre planer for den enn andre lederstillinger i NRK, men vi gjør til stadighet vurderinger om vi er riktig organisert, sier Kalbakk, som mener Imtiaz Rolfsen forslag om å legge ned NRK Drama er et drastisk ultimatum å stille.

Dagbladet har vært i kontakt med Rossiné og Duckert, som henviser til Kalbakk.

<strong>- AVVIKLES:</strong>  Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen mener at NRK Drama må legges ned, om sjefstillingen ikke blir på åremål. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- AVVIKLES: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen mener at NRK Drama må legges ned, om sjefstillingen ikke blir på åremål. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Arbeidsmiljøloven

§ 14-9. Midlertidig ansettelse

(3) Landsomfattende arbeidstakerorganisasjon kan inngå tariffavtale med en arbeidsgiver eller en arbeidsgiverforening om adgang til midlertidig ansettelse innenfor en nærmere angitt arbeidstakergruppe som skal utføre kunstnerisk arbeid, forskningsarbeid eller arbeid i forbindelse med idrett. Dersom tariffavtalen er bindende for et flertall av arbeidstakerne innenfor en nærmere angitt arbeidstakergruppe i virksomheten, kan arbeidsgiver på samme vilkår inngå midlertidig arbeidsavtale med andre arbeidstakere som skal utføre tilsvarende arbeid.

§ 14-10. Åremål

(1) Øverste leder i en virksomhet kan ansettes på åremål.

Kilde: Lovdata.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer