Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- NRK har brutt Vær varsom-plakaten så det suser

Statskanalen enstemmig felt i PFU etter avlytting.

BLE AVLYTTET: Da den rettsmedisinske kommisjon skulle behandle Synne Sørheim og Torgeir Husbys rapport om Breivik, ble de avlyttet av NRK. Nå er kanalen felt i Pressens fagliutvalg for hendelsen. Her er de to rettspsykiaterne under rettsaken i juni. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BLE AVLYTTET: Da den rettsmedisinske kommisjon skulle behandle Synne Sørheim og Torgeir Husbys rapport om Breivik, ble de avlyttet av NRK. Nå er kanalen felt i Pressens fagliutvalg for hendelsen. Her er de to rettspsykiaterne under rettsaken i juni. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

(NTB): - NRK har brutt Vær varsom-plakaten så det suser, fastslo Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold under diskusjonen i PFU tirsdag formiddag.

Fikk konsekvenser Utvalget var enstemmig i at NRK burde ha vært åpen om hva som skjedde da Dagsrevyen før jul rapporterte at det hadde vært stor uenighet i møtet der Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) behandlet den første rettspsykiatriske rapporten om nå terrordømte Anders Behring Breivik.

Avsløringen førte til en større debatt som endte med at Oslo tingrett oppnevnte ytterligere to rettspsykiatriske eksperter, slik at det forelå to alternative uttalelser om Breiviks psyke under 22. juli-rettssaken.

Telefon-lytting Men NRK bommet da kanalen ikke spilte med åpne kort og fortalte hvordan de hadde jobbet, fastslår PFU.

Det som skjedde, var at NRKs reporter ringte opp DRKs leder i forkant av møtet, hvorpå han tok telefonen uten å være klar over det.

Dermed hadde NRK «fri linje» inn til kommisjonens diskusjon, som reporteren lyttet til i 55 minutter.

PFU brukte mye tid på å diskutere om metoden kom inn under punktet i Vær varsom-plakaten om skjult mikrofon, men kom til at det i denne saken mer er snakk om «lytting» enn «avlytting».

Soleklart PFU mener at NRK har begått et soleklart brudd på pressens etiske kjøreregler i Vær varsom-plakaten ved ikke å være åpne om at de ble kjent med uenigheten i DRK gjennom å lytte til diskusjonen i møtet.

Både DRK - og offentligheten - burde vært gjort kjent med at NRKs reporter hadde lyttet til diskusjonen, og DRK burde fått anledning til å kommentere opplysningene i reportasjen på dette grunnlaget, fastslår PFU.

(NTB)


BENEKTET: Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk, ble alt i februar konfrontert med at NRK hadde avlyttet Den rettsmedisinske kommisjon. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
BENEKTET: Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk, ble alt i februar konfrontert med at NRK hadde avlyttet Den rettsmedisinske kommisjon. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media