Debatt: «Ways of seeing»

NRK har ingen mening om hvem som får kunstnerstipend

Våre kritikere tillegger oss hensikter og meninger vi ikke har. Det får stå for deres egen regning.

RELEVANT: NRK mener det er relevant å fortelle at tre kunstnere bak forestillingen «Ways of seeing», mottar til sammen 2,7 millioner kroner av en samlet statlig pott. Innsenderne av kronikken i Dagbladet velger å tolke saken på sin måte og tillegger oss hensikter og meninger vi ikke har, skriver innsenderen.
RELEVANT: NRK mener det er relevant å fortelle at tre kunstnere bak forestillingen «Ways of seeing», mottar til sammen 2,7 millioner kroner av en samlet statlig pott. Innsenderne av kronikken i Dagbladet velger å tolke saken på sin måte og tillegger oss hensikter og meninger vi ikke har, skriver innsenderen.Vis mer
Meninger

NRK har hatt en fyldig dekning av etterspillet som den kontroversielle forestillingen «Ways of seeing» har skapt. Da tre av kunstnerne bak forestillingen ble tildelt stipend fra staten, mente vi også det var relevant å fortelle om.

Men vi spiller verken på fordommer eller forsøker å antyde at de som beskyldes for å spre hat, belønnes med økonomisk støtte fra staten, slik tre tillitsvalgte i kunstnerorganisasjoner hevder i en kronikk i Dagbladet 15. april.

Tildeling av kunstnerstipend blir som oftest en notis eller det vi kaller en beskjeden registrering. Det ble det ikke denne gangen.

For kunstnere som bruker politisk teater som virkemiddel, må det være positivt å få oppmerksomhet fra omverdenen. Målet med politisk teater er for mange å sette søkelyset på det kunstnerne mener er viktige forhold i samfunnet.

Før jul klarte kunstnerne bak «Ways of seeing» dette. Det ble en omfattende debatt i kjølvannet av oppsetningen. Grunnen til dette var metodene kunstnerne brukte i sin forestilling.

Flere eiendommer til framtredende politikere ble filmet – uten samtykke. Debatten dreide seg om dette er akseptabelt eller ikke. NRK har hatt en fyldig og løpende dekning av hele saken. Aktører som både har forsvart og vært kritisk til metodene, har kommet til orde i sakene våre. Det er en slik balanse vi tilstreber i vår journalistikk.

Kunstnerstipend er en del av kulturpolitikken og deles ut til utvalgte kunstnere. NRK mener det er relevant å fortelle at tre kunstnere som har stått midt i en stor offentlig debatt, mottar til sammen 2,7 millioner kroner av en samlet statlig pott. Vi har hele tida skrevet at summene utbetales over flere år, men vi valgte etter publisering å løfte denne informasjonen opp i ingressen på saken.

I saken om kunstnerstipendene var det stemmer som var kritiske til utdelingen og stemmer som forsvarte den.

NRK har ingen meninger om tildelingen av kunstnerstipend slik det antydes av kronikkforfatterne. De velger å tolke saken på sin måte og tillegger oss hensikter og meninger vi ikke har.

Det får stå for deres egen regning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.