DEBATT

Debatt: Kaniner

NRK har mistet gangsynet

Serien «Alt for dyra» viser ikke bare et trist kaninhold uten å stille spørsmål, de gjør det også på en respektløs måte. 

À JOUR: Som leder i Norges Kaninforening og forfatter av «Den store kaninboka», har jeg oppdatert kunnskap om hva som skal til for å gi kaniner et godt liv, skriver Marit Emilie Buseth. Foto: privat.
À JOUR: Som leder i Norges Kaninforening og forfatter av «Den store kaninboka», har jeg oppdatert kunnskap om hva som skal til for å gi kaniner et godt liv, skriver Marit Emilie Buseth. Foto: privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

TV-serien «Alt for dyra» viser at NRK har mistet gangsynet. Mange gledet seg til å se et familieprogram som skulle handle om folk som var lidenskapelig opptatt av kjæledyr.

Marit Emilie Buseth, leder i Norges Kaninforening og forfatter.
Marit Emilie Buseth, leder i Norges Kaninforening og forfatter. Vis mer

Tittelen ga forhåpninger om at man skulle se eksempler på godt dyrehold, mens det hele endte med at barn begynte å gråte, og at både voksne og unge med respekt for dyr satt sjokkerte tilbake.

Som leder i Norges Kaninforening og forfatter av «Den store kaninboka», har jeg oppdatert kunnskap om hva som skal til for å gi kaniner et godt liv. Vi har over flere år jobbet for å heve kaninens status, øke kunnskapen om den tidligere misforståtte arten, og fjerne illusjonen om at dyret har det bra når de oppbevares i bur.

Vi har de siste årene sett en svært positiv utvikling i norsk kaninhold. God informasjon er tilgjengelig og mange ser at man må forstå og ta hensyn til kaninenes naturgitte behov for at de skal ha det bra. Man tror ikke lenger at tradisjonell oppstalling i nettingbur gir trivsel, men har faktisk kunnskap og vet at et bur ikke er nok. Mange har fått det bedre som følge av dette, og det er synd at NRK velger å bremse denne fremgangen.

Serien viser ikke bare et trist kaninhold uten å stille et eneste spørsmål, verken ved oppbevaringen eller den uheldige håndteringen, de gjør det også på en respektløs måte, der de tuller og ler av kaniner som ikke er fine nok til å få leve videre. Disse tas med bak huset og skytes mens journalisten står og fjoller.

Kaniner får skader ved et stillesittende liv i bur. Benskjørhet, degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir sterke smerter for de som ikke har mulighet for normal bevegelse.

Dyrene kan løpe i 45 kilometer i timen, de hopper og vrir seg i lufta når de er glade og leker, og er naturlig aktive dyr. Serien kunne med fordel vist boliger hvor det var mulig for kaninene å utfolde seg, både fysisk og mentalt, og fått et program som levde opp til navnet.

Kaninene i serien er frarøvet mulighet til å utøve normal atferd. Et sosialt samliv, lek og adspredelse er umulig, og kaninene sitter der i påvente av å bli avlivet eller tatt med på utstilling. Det har ingenting i et program som omhandler kjæledyr å gjøre og handler mer om oppdretteren enn om kaninene.

Hva slags vurderinger har redaksjonen gjort seg her? Er dette passende i et familieprogram om dyrevenner? Det var nok kuriøst for journalisten å få lage en reportasje fra indre ødemark, om en bygdeorginal som forer katta og kona med kaninkjøtt.

Det er imidlertid spekulativt og uprofesjonelt av NRK å bruke et objekt de vet vil provosere og skape debatt, fremfor å vise et godt kaninhold som er i tråd med Mattilsynets anbefalinger og Dyrevelferdsloven.

Innlegget er en redigert versjon av artikkelforfatterens eget blogginnlegg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer