- NRK har opprettet en ny kanal

NRK1-Sport kom uten varsel på lørdag.

FOTBALL-TV: Sist lørdag sendte NRK 11,5 timer sport. Kvelden ble toppet med kampen mellom Stabæk og LSK i beste sendetid på NRK 1. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FOTBALL-TV: Sist lørdag sendte NRK 11,5 timer sport. Kvelden ble toppet med kampen mellom Stabæk og LSK i beste sendetid på NRK 1. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


Lørdag 14. mars startet den nye TV-kanalen NRK1-Sport sine sendinger kl. 1000 med V-cup i alpint og sluttet over 12 timer seinere kl. 2230 med tippeligakampen mellom Lillestrøm og Stabæk, bare avbrutt av barne-TV og nyheter. Andre TV-kanaler informerer om at de starter en sportskanal, mens NRK bare gjør om sin hovedkanal. For en som har jobbet i NRK er det ingen overraskelse at det skjer. Sporten har alltid forsøkt å kappe land fra andre fagområder, slik er jungelens lov i NRK, og lørdag nådde de et av sine hovedmål,- å ta lørdagskvelden.

I snart 50 år har lørdag kveld vært den viktigste sendetiden for underholdningsavdelingen i NRK. Erik Diesen etablerte den som et samlingspunkt for hele familien, Harald Tusberg fulgte opp og Tordis Aavatsmark har raffinert programtilbudet til glede for mange hundre tusen seere hver eneste uke. Underholdningstilbudet på lørdagskvelden er et ankerfeste både for NRK og seerne og en viktig del av norsk kulturformidling. Gjennom åra er det etablert en kontrakt mellom norske seere og TV-kanalen. Den ble brutt sist lørdag, og den dramatiske endring av programfilosofien fortsetter fra slutten april da NRK1-Sport i 30 uker vil bruke fotballamper fra Tippeligaen som lørdagsunderholdning. Den sentrale ledelsen i NRK Kringkaster, de som avgjør hva som til enhver tid skal produseres og sendes, har ikke bestilt underholdningsproduksjoner før langt ut på høsten, etter stortingsvalget.

Selv under OL i Lillehammer ble det ikke sendt 11,5 timer sport slik som sist lørdag, og da hadde vi bare en TV-kanal fra NRK. Nå har de tre riksdekkende TV-kanaler. En av dem, NRK2, sendte for øvrig 12 timer sport samme lørdag. Til sammen fikk vi nesten 24 timer idrett i løpet av en dag for lisenspengene. Jeg gjentar, dette er kontraktsbrudd. 1.6 mill lisensregistrerte har ikke betalt for en slik ensidig fagprioritering. At seerne reagerer forteller seermålingen lørdag kveld. «Korslaget» på TV2 økte sin tilslutning med 100 000 seere, som rømte fra amatørfotballen på NRK1-Sport.

Nå er det ikke noe nytt at norske TV-kanaler sender programmer med deltakere som i utgangspunktet ikke kan det de opptrer med. Hele det internasjonale TV-markedet har de siste åra blitt oversvømt av realityshow, der deltakere verken kan synge eller danse. Ja en av de største suksesser var «Heia Tufte», der de heller ikke kunne spille fotball! Problemet er at fotballspillere i Tippeligaen forutsettes å kunne det de holder på med. De er mer enn godt betalte aktører som i intervjuer ynder å si at de er underholdningsbransjen. Er det her det har kortsluttet for Kringkaster? Har de trodd på at en toppseriekamp er så underholdende at det kan måle seg med «Klassefesten», som ble satt på benken sist lørdag? Her forlanger vi Programdirektør og Kringkastingssjef bokstavelig talt på fotballbanen for å gi oss en forklaring.

La oss utelukke noen svar:« For å spare penger». Neppe fordi fotballrettigheter er noe av det dyreste å kjøpe i markedet, og legger vi til kostbart opptaksutstyr, vil det være lett å tilby gode underholdningsprogram som prisalternativ. «Rettighetene er så kostbare at vi må sende på sentral sendetid på hovedkanalen.» Slik konkurrentene håndterer sine fotballrettigheter tror jeg ikke på det heller. TV2 bruker sin nr. 2 TV-kanal, Zebra hver mandag til en Tippeligakamp og med samme suksess har TV3 brukt Viasat 4 til viktige fotballkamper.

NRK2 har siden starten for 12 år siden, seermessig vært den minst vellykkede norske TV-kanal. Det har mange årsaker, ikke minst mangel på en tydelig profil, men i mellomtida kunne den trenge noen hundre tusen seere, som ikke kan unnvære fotball på en lørdagskveld. En idé jeg håper Kringkaster nå følger opp. For på vegne av flere, som det heter, men denne gang er det en realitet, legg ned NRK1-Sport og gå tilbake til den kontrakten vi har med den gamle TV-kanalen NRK1, som også på lørdagskvelden bør fortsette å ha et variert tilbud som hele familien kan ha glede av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer