Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK har tapt 700 millioner

Etter at NRK ble et aksjeselskap i 1996 har statskanalen hatt et driftsunderskudd på til sammen 711 millioner kroner. NRK-sjef John G. Bernander legger nå opp til nye blodrøde tall for 2002.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn halv seier for KORK

- Vår situasjon er dramatisk forverret ytterligere i forhold til i fjor - selv om vi barberte ned 300 årsverk. Det er nesten som å ta 15 armhevinger. Den siste er ganske tung, sier NRK-sjef John G. Bernander.

Dårlig butikk

Dagbladet har gjennomgått NRKs regnskaper etter at statskanalen ble omgjort til aksjeselskap i 1996. På fem år har NRK hatt et samlet driftsresultat på minus 711 millioner kroner. Et driftsresultat viser hvordan NRK-butikken går. Salg og andre ekstraordinære poster er ikke tatt med.

NRK er pålagt av Stortinget å levere et budsjett i balanse. Men når året er omme, har tallene gang på gang ikke vært som forventet. Allerede i 1997 skrev styret i sin årsberetning om årene 1996 og 1997 at «Forutsetningen i budsjettet for 1997 var at de to siste årene samlet skulle vise et nullresultat».

Driftsresultatet viste minus 422 millioner kroner for disse to årene.

Samme leksa

Med sin erfaring fra det private næringsliv, ble John G. Bernander ansatt som NRK-sjef med håp om at han ville holde kostnadene under kontroll.

Men Bernander ser ut til å gå i forgjengeren Einar Førdes fotspor. I fjor leverte Førde et forslag til budsjett i minus. Nå gjør Bernander det samme for 2002.

På gårsdagens styremøte ble det vedtatt å kutte kostnadene med 73 millioner kroner neste år. Bernander fikk ikke fullmakt til å legge ned Kringkastingsorkestret, og orkest-rets videre skjebne blir avgjort neste sommer. Distriktskontor-ene i Nord- og Sør-Trøndelag blir slått sammen. Det samme skjer med Oppland og Hedmark.

I fjor var det full økonomisk krise i NRK, og styret vedtok å kutte 300 stillinger for å få budjettet i balanse. Ikke før ryddejobben er unnagjort, styrer NRK nok en gang mot et underskudd på rundt 130 millioner kroner for 2002.

Det kan komme flere overraskelser:

Verken Bernander eller styrets nestformann, Kåre Rommetveit, utelukker at flere distriktskontorer vil bli slått sammen for å spare kostnader.

Bernander til veggs

Nå vil kulturminister Valgerd Svarstad Haugland stille NRK-sjefen til veggs.

- Jeg vil snakke med Bernander, og høre hans forklaring på hvorfor det blir underskudd, sier kulturministeren.

Bernander kan ikke love kulturministeren balanse i regnskapet for 2001 - selv etter massive kostnadskutt.

- Det ser ut som om vi styrer mot null. Jeg uttrykker meg passe ullent slik at hvis det blir pluss minus en, så kan jeg leve med det. Men året er ikke omme, sier Bernander.

VIDEREFØRER ARVEN: NRK-sjef John G. Bernander varsler nye stygge regnskapstall til neste år. Nå må han svare for seg hos kulturminister Valgerd Svarstad Haugland. Bak går Olav Nyhus, styresekretær og juridisk direktør i NRK.Foto: TOM MARTINSEN
Hele Norges coronakart