Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- NRK har vist sitt siste OL

Professor mener tiden for reklamefrie OL-sendinger er over.

NRKs SISTE OL?: NRK hadde rettighetene til å vise vinter-OL i Vancouver. Var det statskanalens siste vinter-OL? Foto: Heiko Junge / Scanpix
NRKs SISTE OL?: NRK hadde rettighetene til å vise vinter-OL i Vancouver. Var det statskanalens siste vinter-OL? Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TV2 startet sine OL-sendinger med fantastiske seertall, og avsluttet med enda bedre. Avslutningshelgen så rundt to millioner på kanalens OL-sendinger.

- NRK får aldri tilbake rettighetene - Siden reklamen gjør at de kommersielle kanalene får høyere inntekter, vil de utkonkurrere NRK i fremtidige budrunder, sier Harry Arne Solberg, professor i økonomi ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og ekspert på medieøkonomi og sportsrettigheter, til Bergens Tidende.

Solberg mener årets OL, som gikk på TV 2, har vist noe av det kommersielle potensialet i slike arrangementer. OL har vært en seermessig suksess for kanalen, og TV2 har de siste ukene hatt en markedsandel på rundt 40 prosent.

- Jeg tror aldri NRK vil få igjen rettighetene, rett og slett fordi OL trekker så mange seere. Det gjør dem stadig mer attraktive for kommersielle TV-kanaler som kan tjene penger på OL gjennom reklame. Vi har sett noe lignende tidligere med fotballrettighetene, sier Solberg til BT.

I Sverige var det reklamefinansierte Viasat som hadde rettighetene til OL.

- Feil å avfeie NRK Glenn Engebretsen, broadcast Manager i MEC, er ikke enig i analysen til Solberg. Han tror NRK også i framtiden vil være med på budrundene.

- NRK tjener også penger på å vise OL. De tjener på sponsing gjennom NRK Aktivum, og de er avhengige av å ha mange seere. OM de mister sin relevans, vil det være vanskeligere for våre folkevalgte å forsvare TV-lisensen, sier Engebretsen til Dagbladet. 

- Må ha nok reklame å selge De kommersielle TV-kanalene er helt avhengig av å  kunne selge nok reklameplass for at et OL skal bli lønnsomt. TV2 har mulighet til å vise 12 minutter reklame i timen. Kanalen kan sende i snitt 15 prosent reklame i løpet av døgnet og 20 prosent i timen.

- Under femmila viste de ikke i nærheten av 12 minutter reklame i timen. Det kan tyde på at de ikke har fått solgt ut alle annonseplassene, sier Engebretsen.

- Vi gir oss ikke NRKs rettighetssjef for sport, Runar Østmo, sier til Bergens Tidende at han er usikker på om NRK noensinne vil få tilbake rettighetene.

- Det er klart at et OL vil alltid være interessant for NRK. Hvordan mulige reklameinntekter påvirker konkurrentene våre, må du nesten spørre dem om, sier Østmo og legger til:

UTKONKURRERT: Professor i økonomi ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Harry Arne Solberg, tror NRK har vist sitt siste OL. Foto: Fotoweb.
UTKONKURRERT: Professor i økonomi ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Harry Arne Solberg, tror NRK har vist sitt siste OL. Foto: Fotoweb. Vis mer

 Vi har vist samtlige OL frem til i år og har dessuten rettighetene til det aller meste av vinteridrett på TV i årene som kommer.

Reklame-drama TV2 fikk nesten tusen klager den første helgen etter at kanalen blant annet sendte reklame da snøbrettkjører Ståle Sandbech fikk sølvmedalje i slopestyle. Reklame-kritikken førte til at Telenor ba TV2 om å sikre at filmene deres ikke skulle avbryte de mest spennende OL-høydepunktene.

Siden åpningshelgen har kritikken avtatt, og er etter avslutningshelgen erstattet med ros fra sosiale medier og fra konkurrerende kanaler.

TROR PÅ MER OL PÅ NRK: Glenn Engebretsen i MEC mener NRK også i fremtiden vil være med å konkurrere om OL-rettigheter. Foto: MEC
TROR PÅ MER OL PÅ NRK: Glenn Engebretsen i MEC mener NRK også i fremtiden vil være med å konkurrere om OL-rettigheter. Foto: MEC Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!