DEBATT

Klima og kjøtt

NRK henter inn tall som passer deres eget verdensbilde

Klimaeffekten av å kutte kjøtt er betydelig, skriver Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

ALLE MONNER DRAR: Å kutte kjøtt er et av flere gode tiltak, skriver Arild Hermstad. Kuer i Lier. FOTO: Ørn E. Borgen / AFTENPOSTEN  
ALLE MONNER DRAR: Å kutte kjøtt er et av flere gode tiltak, skriver Arild Hermstad. Kuer i Lier. FOTO: Ørn E. Borgen / AFTENPOSTEN   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mandag 5.september hadde NRKs programleder Fredrik Solvang hentet inn beregninger fra professor Odd Magne Harstad fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Formålet var å vise at kjøttfri mandag hadde lite klimaeffekt.

Det passet fint, fordi Solvang visste at Harstad over lang tid har vært kritisk til effekten av klimakutt i landbruket. Solvang kunne valgt en lang rekke andre forskere, men de ville presentert tall som passet dårligere med hans verdensbilde.

Harstad la som premiss at nordmenn spiser 50 gram kjøtt pr måltid. Sannheten er nærmere 200 gram. I tillegg var Harstads regnestykket basert på storfekjøtt, som kun utgjør omlag 25 prosent av kjøttkonsumet til nordmenn.

Den reelle effekten dersom alle nordmenn kutter et kjøttmåltid i uken, er dermed om lag det dobbelte av det Harstad og NRK kom frem til. Det tilsvarer å fjerne 170 000 biler fra norske veier, omlag åtte prosent av bilene. Det gir en reell og bombesikker reduksjon i utslipp.

Helsedirektoratet har nylig gitt ut rapporten: Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd. Helsegevinstene av å følge de norske kostholdsrådene er beregnet til 154 milliarder kroner pr år. Den samfunnsøkonomiske gevinsten av å følge kostholdsrådet for rødt og bearbeidet kjøtt er beregnet til om lag 30 milliarder i året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.