TREKANT:  Sesong 2 av NRKs Trekant er i gang med mer sexperimentering og nytt programledertrekløver. Her er årets programledere (fra høgre) Benjamin Mathias Silseth, Johanna Djena Bråthen Zamble og Even Jørs.  Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
TREKANT: Sesong 2 av NRKs Trekant er i gang med mer sexperimentering og nytt programledertrekløver. Her er årets programledere (fra høgre) Benjamin Mathias Silseth, Johanna Djena Bråthen Zamble og Even Jørs. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

NRK hjelper deg (ikke)

Voksne NRK-programledere i Nytt på nytt får latterkrampe av leksikontekster om sex, mens Trekant-ungdommene tar skrittet fullt ut. Slikt krever sine foreldre.

Klokka nærmer seg ni, det er første novemberfredag og familien slapper av i sofaen. TV2s Idol tar reklamepause og elleveåringen skifter til NRK1. Der promoteres sesong 2 av NRK3s Trekant, hvor et nytt trekløver er i gang med mer sexperimentering. Vi ser raske klipp med smilende ungdommer. En jente, naken fra navlen og ned, skrever i en seng med speil foran skrittet. En eldre kvinne og Trekants ene deltaker Johanna Zamble Bråten sitter på hver sin side og ser i speilet, de også. Innvarsler promoen at stimulering av klitoris blir tema i høstens sesong, er det et framskritt fra poledancen og strippingen i sesong 1, tenker jeg.

Et annet klipp introduserer en av guttene i det sjarmerende trekløveret, Even Jørs fra Bergen: «Asså, eg har hørt om folk som ... bare sånn, har prøvd å stikke fingern i rompen og sånn, og det e sånn ... ja, eg e ikkje helt der ennå, kan du si.» (sitert fra promoen, ligger på nrk.no)

Elleveåringen min sitter fremdeles i armkroken, jeg smiler til henne, og får himlende øyne til svar.

- Har du hørt om «Trekant»? Sett noe av forrige sesong på nett? spør jeg.

- Herregud, jeg vet hva det er. Men er jo mest interessert i hester og sånn, svarer hun, mens Trekant-promoen er over. Nytt på nytt-vignetten starter og vi tar oss et pizzastykke til.

Etter noen minutter blir sex tema i Nytt på nytt også. «Dagbladet eller Cupido?» spør Jon Almaas, og leser overskrifter der panelet skal gjette hvilke som er fra Dagbladet: «Til himmels med analsex» eller «Knekkebrødsex gir økt apetitt»? Når panelet med kveldens gjester Solveig Kloppen og Odd Nordstoga kommer fram til rett svar - analsexen er Dagbladets - blir det fnising og latter når de én etter én prøver å lese høyt Wikipedias analsexdefinisjon. (Programmet ligger på nrk.no med den fengende presentasjonsteksten «Latterkrampe og trekkspill. Hør ordet som får panelet til å knekke sammen i latter.»)

Latteren tok overhånd foran skjermen vår óg. Det føltes smått absurd å sitte i sofaen med en tenåring in spe som i det ene øyeblikket så en ungdom snakke om «fingern i rompen» med et rimelig avslappet ansiktsuttrykk, for i det neste å se fem godt voksne knekke sammen i latter av en leksikontekst med samme tema.

I ettertid har jeg fundert mer over statskanalens leveranse denne fredagskvelden. Ble det rett og slett et ufrivillig komisk tidsbilde? Godt påkledte og voksne mennesker som med kamera i ansiktet «blir brydd» av sexprat (Odd Nordstoga). Mens ungdom, selv om «det er litt pinlig kanskje» (Even Gjørs), lar kamera fange avkledte kropper mens de utforsker erogene soner og eksperimenterer med rumpeshaking.

«De vil heller bli tatt på rumpa enn å bli oversett,» skriver sosiolog Hannah Helseth i boka «Generasjon Sex». I denne fine teksten om erobring og sårbarhet, overgrep og kjærlighet, viser hun hvordan kravet om å være sexy etter kommersielt definerte standarder aldri har vært mer påtrengende enn nå. Dette påvirker oss alle - ikke minst unge som skal finne seg sjæl. De, kanskje særlig jentene, forventes å være mer sexy og drevne i kjønnspillet enn før, og samtidig mer likestilte og frie. At det er en vanskelig balansegang, sier seg i grunn selv.

Hjelper Trekant ungdommer til å finne sin egen måte å takle denne balansegangen? Eller bidrar programmet til at grensesettingen, der følelser og handlinger henger noenlunde ihop, blir enda mer krevende? Inntrykket så langt er at de godt voksne programskaperne snarere prøver å sette egne fantasier ut i live.

Ungdom, utforsking av grenser og seksuell kløning hører sammen. Trekant-ungdommenes avanserte prestering kan like gjerne gi nye krav som å bidra til seksuell frihet. I sesong 1 ble sex først og fremst framstilt som gøyalt og bare litt pinlig inntil man blir mer drevne i slikking, suging, svelging, poledance, stripping, SM og en hel del til. Onsdagens start på sesong 2 hadde blant annet temaet klining og erogene soner. Mulig det innvarsler at denne sesongen har noen flere virkelighetsnære tema for ungdom flest enn poledance og SM, som jeg vil tro var minst like interessant for programmets voksne kikkere - over halvparten av dem som fulgte forrige sesong var godt over målgruppealder (en tredel menn over 35, og halvparten av dem over 55).

Unge som ser Trekant vokser opp i en kultur med allerede skyhøye kjønnskrav. Nettgenerasjonen forholder seg til poserende kropper i musikkvideoer, på pornosider, ber om poeng på sine egne rumper på deiligst.no, eller publiserer noe mer påkledte kropper på Facebook-sider som «Norges fineste 96 er» osv. Hva gjør egentlig dette med dem - og oss? Det massive sextrykket påfører i alle fall et stort ansvar til foreldre, lærere, helsearbeidere. Ja, det er i grunn ansvar nok til alle voksne som bryr seg mer om ungdommenes følelser enn hvorvidt vår oppvoksende generasjon blir verdensmestre i stripping og burlesk.

Nytt på nytt-gjengens brydde latterkramper forrige fredag - over en leksikondefinisjon! - er i så måte en artig påminnelse om hvordan voksne ikke bør håndtere saken, i virkeligheten utenfor satireprogram og skjerm. Det krever sine foreldre å svare nyansert og greit når sexspørsmål dukker opp der man minst venter det. Allmennkringkasting, my ass. Vi får prestere selv.