Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV

NRK-høsten: Lite nyskapende

Kongelig drama, venner i spagat mellom to kulturer, og matlaging med familien i gullrekka er stikkordene for statskanalens nysatsinger.

NORSK THE CROWN: Skuespillere Tobias Santelmann som kronprins Olav og Sofia Helin som kronprinsesse Märtha i «Atlantic Crossing». Foto Cinenord / NRK
NORSK THE CROWN: Skuespillere Tobias Santelmann som kronprins Olav og Sofia Helin som kronprinsesse Märtha i «Atlantic Crossing». Foto Cinenord / NRK Vis mer

I 2019 varslet Lars Monsen en pause fra NRK. Nå skal han derimot tilbake på skjermen med et nytt program hvor han skal gjøre den han kan best – overleve i villmarka.

Han er i godt selskap med blant annet storsatsingen «Atlantic Crossing» om kronprinsesse Märthas flukt til USA under 2. verdenskrig, og realityserien «Familiens Ære» hvor idrettsfamilier skal konkurrere mot hverandre i kjent «Mesternes mester»- stil.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forteller at han alltid er spent når NRK lanserer nytt innhold.

- Vårt fortrinn er at vi kjenner folk i Norge bedre enn våre internasjonale konkurrenter. Vi skal strekke oss etter å formidle historiene som betyr mest, de som skaper felles referanser og tilhørighet, det som gir gjenklang i folks liv og virkelighet. Fortellingene som bringer det norske samfunnet videre. Dramaserien om 22. juli, som er kåret til den beste norske dramaserien i 2019, er et eksempel på det siste, sier kringkastingssjefen i en kronikk på NRK Ytring i dag.

- Ikke voldsomt nyskapende

Dagbladets TV-anmelder Marie Kleve er ikke imponert over de nye seriene.

KAN OVERRASKE: Marie Kleve mener at enkelte serier kan overraske, men hun synes ikke at NRK-høsten er voldsomt nyskapende. Foto: Dagbladet.
KAN OVERRASKE: Marie Kleve mener at enkelte serier kan overraske, men hun synes ikke at NRK-høsten er voldsomt nyskapende. Foto: Dagbladet. Vis mer

- Om dette programslippet vil bringe det norske samfunnet videre, som kringkastingssjefen så fint formulerer det, er jeg usikker på. Som helhet framstår ikke denne lista som voldsomt nyskapende.

Hun utelukker likevel ikke at det noen serier kan overraske. At «Atlantic Crossing» blir suksess er hun ikke i tvil om.

- Men det er selvfølgelig enkelte ting her som kan overraske, det var jo også vanskelig å spå Skam-suksessen på forhånd. Høstens høydepunkt må bli «Atlantic Crossing», et ambisiøst prosjekt med sterke skuespillere og en historie av internasjonalt format. Andre verdenskrig, storpolitikk og kongelige intriger – her ligger det an til seerrekorder fra første episode. Hvis serien er så god som den bør være, kan den bli kjempesvær.

Tapte millioner

I tillegg til mange nye programmer kommer også velkjente TV-konsepter tilbake på skjermen. Alex Rosén skal i år være med i Stjernekamp.

Til dagbladet forteller Rosén at han har tapt millioner under coronakrisa.

- Jeg har tapt to millioner kroner på coronaen, sier han.

- Over 20 jobber er gått tapt. Heldigvis har jeg penger på bok, og overlever. Dessuten er jeg permittert fra mitt eget selskap, og får dagpenger av Nav. Så, du kan si at jeg er en naver – og det er lenge siden jeg har vært.

Rosén skal blant annet konkurrere mot Sandra Lyng, Anita Hegerland og Emil Solli-Tangen.

Her er noen av de nye seriene:

Atlantic Crossing: Dramaserien tar utgangspunkt i historien om Norges kronprinsesse Märtha og hennes flukt til USA under 2. verdenskrig, med et stjernelag bestående av blant andre Sofia Helin, Tobias Santelmann og Kyle MacLachlan.

Livstid: I serien møter vi politietterforsker Victoria Woll og hennes lille etterforskningsgruppe som de andre kollegaer ertende kaller for B-laget. Når vi møter Victoria for første gang, sitter hun i fengsel. Parallelt følger vi henne 15 år tidligere. Foruten å inneholde en unik krimfortelling, avdekker hver episode en puslespillbit om hennes fortid.

16: Serien handler om gutter fra Oslo øst og er sesong tre av dramauniverset «17».

Mensen: Programleder Tamanna Agnihotri inviterer kjente gjester til å fortelle flaue, fine og rare mensenhistorier.

Familiekokkene: I dette programmet skal familier konkurrere mot hverandre i kokkelering. Hver uke får de varierte og krevende oppgaver, der tradisjon, ny inspirasjon, teknikk og kreativitet settes på prøve.

Familien Lykke: En situasjonskomedie om de små og store kranglene som oppstår i en familie som alltid er oppå hverandre.

Familiens ære: TV-konseptet går inn i gullrekka på fredager i høst. I denne konkurransedrevne realityserien, ledet av alpinist Kjetil André Aamodt, gir seks idrettsfamilier oss et nært innblikk i livet på hjemmebane. Samtidig utfordrer de hverandre i ulike konkurranser på noen av Norges største sportsarenaer.

Med Monsen på villspor: Lars Monsen er tilbake på skjermen denne høsten, og skal gjøre det han kan aller best – overleve i villmarka. Han vet ikke hvor han er eller hvor han skal. Det eneste han vet, er at han må greie seg selv og finne fram til målet innen tidsfristen. Hvem som er med han på tur, vet ikke Lars før han tar av seg bindet for øynene på startstedet.

BISARR: P3-profil Martin Axel Henny Lepperød er ute med låt og tilhørende musikkvideo. Og sistnevnet er en ... ja, veldig merkelig video. Video: Rød Løper Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!