Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK i pluss

For første gang siden NRK ble aksjeselskap i 1996, leverer statskanalen et årsregnskap i balanse og vel så det. NRK-sjef John G. Bernander sitter igjen med rundt åtte millioner kroner etter å ha vært gjennom kriseåret 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK-sjef John G. Bernander leverer varene, i alle fall i fjorårsregnskapet. NRK er pålagt av Stortinget å ha et budsjett i balanse, men det var snarere unntaket under Einar Førdes ledelse.

Etter at NRK ble aksjeselskap i 1996, har statskanalen hatt et samlet driftsunderskudd på til sammen 711 millioner kroner. Et driftsresultat viser hvordan NRK-butikken går, fordi salg og andre ekstraordinære poster ikke er tatt med. Årlig har NRK rundt 3,3 milliarder kroner i inntekter.

Åtte millioner pluss

Etter det Dagbladet vet, vil årsresultatet for NRK blir på rundt åtte millioner kroner i pluss.

På torsdagens styremøte fortalte Bernander om driften i statskanalen. Han holdt også en orientering om nedbemanningsprosessen.

Bernander ble med sin erfaring fra det private næringsliv ansatt som NRK-sjef blant annet med håp om at han ville holde kostnadene under kontroll. Nå viser det seg at Bernander, som begynte i jobben i juli, holder stø kurs mot null - og enda litt til. I 2000 var det full økonomisk krise i NRK, og styret vedtok å kutte 300 stillinger for å få budsjettet i balanse. I desember i fjor vedtok styret å kutte kostnadene med ytterligere 73 millioner kroner i 2002.

Leverer varene

Bernander vil ikke kommentere årsregnskapet, men til Dagbladet sa han følgende i desember:

- Det ser ut som om vi styrer mot null. Jeg uttrykker meg passe ullent, slik at hvis det blir pluss minus én, så kan jeg leve med det, sa Bernander.

I går sa han nesten det samme:

- Regnskapet er ikke lagt fram for styret. Vi styrer mot null, og det har vi brukt som prognose. Og det leverer vi, sier Bernander.

2001-regnskapet skal legges fram for NRK-styret først i mars.

- Det er et helt sett av virkemidler som er brukt for å få NRK i balanse. Å redusere med 300 årsverk har en økonomisk effekt når det gjennomføres, sier Bernander.

I 2002 styrer Bernander mot et budsjett på minus 95 millioner kroner. Storparten av underskuddet skyldes nedbemanningsprosessen. Men Bernander har lovet balanse i 2003.

GOD DEBUT: NRK-sjef John G. Bernander har kuttet hoder, og sitter igjen med et pent, lite overskudd i sitt første år som kringkastingssjef. I juli i fjor overtok han som sjef etter Einar Førde.
Hele Norges coronakart