Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK i retten for brudd for arbeidsmiljøloven og diskriminerende oppsigelse

Steinar Mediaas mener NRK lovet ham å få jobbe «så lenge du vil». NRK nekter å ha gitt et slikt løfte.

VIL FORTSETTE I NRK: Tidligere økonomiredaktør og kommentator i statskanalen, Steinar Mediaas.

Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
VIL FORTSETTE I NRK: Tidligere økonomiredaktør og kommentator i statskanalen, Steinar Mediaas. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I august 2014 kom Likestillings- og diskrimineringsnemnda fram til at NRK brøt arbeidsmiljøloven og diskriminerte tidligere økonomiredaktør i NRK, Steinar Mediaas, ved å ikke la ham fortsette i jobben etter fylte 67 år.

Mediaas ønsker å stå i arbeid til han er 70 år.

Dette vedtaket vil NRK gjøre om, med rettens hjelp, og kringkasterens anke av kjennelsen er oppe til vurdering i Oslo tingrett onsdag.

- NRK bryter loven - Jeg håper nemda vinner fram og at vedtaket blir stående. Alle fagforeninger i NRK har blitt enige om at regelverket må gjøres noe med, og det har skjedd etter at jeg valgte å kjøre min sak, forteller Mediaas til Dagbladet.

- Er du sliten?

- Nei. Dette en en viktig sak. Aldersdiskriminering er noe vi som samfunn må konfrontere og ta på alvor, sier han videre.

- Jeg mener NRK bryter loven ved å tvinge sine ansatte til å gå av med pensjon da de fyller 67. De jeg ansatte i min tid som leder må jobbe til de blir 72 år for å få full offentlig pensjon. Alle vet regelverket må endres, NRK vet de også. De venter på det, sier Mediaas.

Stridens kjerne er om NRK forskjellsbehandlet Mediaas da han ikke fikk fortsette i jobben, eller om det representerer vanlig praksis i NRK. I tillegg opererer NRK med to forskjellige aldersgrenser for pensjon, med mulighet for utvidelsen av den ene dersom både NRK og den ansatte ønsker det.

Én samtale - to versjoner - Det var under en lunsj med Arne Scheie at jeg finner ut at det finnes to ulike aldersgrenser i NRK. Scheie skal arbeide til han er 70, mens jeg får beskjed om at jeg skal gå av ved fylte 67, forklarer Mediaas i retten.

Mediaas, som tidligere har vært generalsekretær for Seniorsaken, hevder NRK muntlig lovet ham å få jobbe «så lenge du vil».

- Det første som ble sagt var at «dette kan du ikke få skriftlig, men du kan få jobbe så lenge du vil», forklarte Mediaas om en telefonsamtale med en pensjons rådgiver i NRK.

Vedkommende hevder han aldri ga et slikt klarsignal og beskriver samtalen som «kameratslig».

Komplisert regelverk NRK har praktisert at medarbeidere ansatt før 1. januar 1992 skal kunne få mulighet til å jobbe fram til fylte 70 år - men 10 av 14 som fylte 67 år i 2014 fikk helt eller delvis fortsette i jobben, ble det gjort klart i retten onsdag. Flere eldre NRK-ansatte har gått rettens vei etter lignende opplevelser som Steinar Mediaas.

Retten ville vite hvorfor Mediaas drøyde en god stund med å klage NRKs pensjonsvedtak. 

- Jeg gikk til fagforeningene og fikk beskjed om at dersom jeg tok saken ville NRK kjøre på med alt de hadde for å vinne, forklare Mediaas.

NRKs advokat viste i retten blant annet til dom i den såkalte Gjensidige-saken, samt lovverk fra EØS, for å argumentere for at Mediaas ikke ble forskjellsbehandlet, men kun var offer for NRKs eksisterende og vedtatte pensjonspolitikk.

1992 - et viktig år Steinar Mediaas har vært ansatt i NRK i alt 28 år siden 1976. En periode jobbet han utenfor NRK, som generalsekretær i Seniorsaken. Siste gang han ble fast ansatt var i 2006. Mediaas fylte 67 år 2. desember 2013. NRK hevder det er siste ansettelse som er gjeldende for Mediaas, altså 2006, 14 år etter vannskillet i 1992.

NRK argumenterte for at personer over 67 år kun forblir ansatt i NRK på bakgrunn av særskilte årsaker knyttet til prosjekter eller kompetanseoverføring, noe som ikke var tilfellet for Mediaas som kun var sentral i daglig drift, ifølge kringkasterens advokat. 

NRKs personalsjef Rune Johansen sier NRK bruker tid og penger på saken nettopp fordi den er prinsipielt viktig.
 
- Vi ønsker å forholde oss til den tariffavtalen som vi har inngått. Vi vet at regelverket kan bli endra om kort tid, men per nå må vi bruke reglene slik de foreligger, og det mener vi at vi har gjort i denne saken, sier Johansen.
 
- Men det er mange som har fått fortsette i NRK også etter fylte 67 år?
 
- Det er noen, ja, og det er grunnet særskilt kompetanse. Men det er ikke vanlig.
 
- Kan konsekvensen av denne saken bli at NRK-ansatte kan stå i jobb til de blir 70?
 
- Ja, det kan det. Dersom tingretten står ved kjennelsen fra Likestillings- og diskrimineringsnemda blir vi selvsagt nødt til å ta det til etterretning. Dette er ikke bare en viktig sak for oss, men for mange arbeidstakere, sier Johansen.

FRA RETTEN: Mediaas' saken behandles i Oslo tingrett onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FRA RETTEN: Mediaas' saken behandles i Oslo tingrett onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!