NRK informerte ikke egen programdirektør

I desember lyttet NRK til Den rettsmedisinske kommisjonens møte, men programdirektør Per Arne Kalbakk ble først informert i februar.

VISSTE IKKE:  Direktør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk, ble informert om at NRK hadde lyttet til Den rettsmedisinske kommisjons møte i februar. Møtet var i desember, og informasjonen fikk han av Dagens næringsliv. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VISSTE IKKE: Direktør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk, ble informert om at NRK hadde lyttet til Den rettsmedisinske kommisjons møte i februar. Møtet var i desember, og informasjonen fikk han av Dagens næringsliv. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

(Dagbladet): 20. desember i fjor lyttet NRKs reporter Annemarte Moland i 53 minutter til Den rettsmedisinske kommisjonens møte - uten at kommisjonen visste det.

Det skjedde gjennom en telefonoppringning, og i rettssaken mot Anders Behring Breivik kom det på mandag fram at kommisjonens leder, Terje Rygnestad, har anmeldt NRK.

Informert ikke I februar benektet programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, dette. Han sa da til NTB at NRK ikke har gjort opptak av møtet, og at deres saker ikke baserer seg på slike opptak. Videre sa Kalbakk at avsløringene baserte seg på «normalt, journalistisk kildearbeid».

- Flere i NRK har visst at møtet ble lyttet til siden desember, du sa i februar at du ikke kjente til det. Når fikk du vite om dette?

- Jeg fikk vite om det i februar da Dagens Næringsliv ringte meg. Nå er vi enige om at vi burde ha konfrontert Rygnestad med det, sier Kalbakk til Dagbladet.

Nyhetsredaktøren visste Til fagnettstedet Journalisten sier nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård, at han hele tida har vært kjent med hvordan reporteren fikk innblikk i kommisjonens diskusjoner.

- Jeg visste hva som var skjedd og tok beslutningene om hva vi skulle gjøre med informasjonen, sa Bjøntegård til nettstedet i går.

Likevel ble ikke Kalbakk informert, og han mener vurderingen ikke var grundig nok.

- Nyhetsredaktøren tok en vurdering i desember. Alle situasjoner er unike, og noen ganger må mange ting vurderes på kort tid, sier Kalbakk til Dagbladet.

- Som du sier skjedde det i desember, hvorfor ble du ikke informert tidligere?

- Det vet jeg rett og slett ikke. I ettertid har vi snakket om at alt rundt bruk av skjulte mikrofoner, avlytting og annen informasjon vi har fått utenom vanlige kanaler skal diskuteres med flere redaktører, sier Kalbakk.

Til tross for at informasjonen ikke ble delt med ham, føler han seg ikke ført bak lyset.

-  Overhodet ikke. Stein er flink til å ta med meg på råd. I denne saken gjorde vi en feilvurdering, fordi vi ikke konfronterte Rygnestad med at vi hadde overhørt møtet i kommisjonen. På dette tidspunktet var vår redaktøravgjørelse for dårlig, og det må vi ta lærdom av, sier Kalbakk.

Nyhetsredaktør Bjøntegård har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Vitne Kritikken har vært massiv mot NRK etter at avlyttingen ble kjent, og flere mener tilliten er svekket.

I går varslet bistandsadvokat Frode Elgesem at han på vegne av bistandsadvokatene vurderer å stevne NRK-reporteren som vitne i terrorsaken.

- I likhet med andre syns vi det er ubehagelig å bli involvert i saken, men det er vitneplikt i landet, og det respekterer vi, sier Kalbakk.

VISSTE:  Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård, sier til Journalisten at han visste om reporterens lytting av Den rettsmedisinske kommisjonens møte hele tida.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
VISSTE: Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård, sier til Journalisten at han visste om reporterens lytting av Den rettsmedisinske kommisjonens møte hele tida. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer