Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK innklages for animert sex og vold

- Ikke vanskelig å forsvare denne saken.

«Jeg har to barn på 5 og 7 år. Et av deres favorittprogram er Norge Rundt,» skriver Tarjei Tyssebotn i sin klage på et innslag om dataspillet «Age of Conan», som ble sendt 4. april i år.

Spillet er utviklet av den norske produsenten Funcom, og i «Norge Rundt»-innslaget ble det vist minst sju sekvenser av kampscener i fullskjerm.

I løpet av disse sekvensene, ble det ifølge klageren vist minst tre halshogginger og annen form for ekstrem vold. Han nevner som eksempel at en person slår en annen med klubbe så blodet spruter over hele skjermen.

Familieprofil

I klagen vises det til NRKs egne nettsider, der «Norge Rundt» omtales som et program med «de gode og nære historiene fra hele vårt langstrakte land».

Tyssebotn ber Kringkastingsrådet uttale seg om at redaksjonen i dette tilfellet har vist de mest voldelige sidene av dataspillet, og at scenene vises i et familieprogram som blir sett av mange små barn.

I et svarbrev skriver redaksjonsleder Elin Helgheim i «Norge Rundt» at dataspillklippene var med for å dokumentere utviklingen fra et lite firma til en suksessbedrift. Hun mener det kan være opplysende om en verden som mange kjenner lite til, men som andre lever i til daglig.

Helgheim understreker at «Norge Rundt» ikke ønsker å støte noen, men å fortelle om ting som folk er opptatt av.

ANIMERT SEX: Kringkastingsrådet skal i morgen diskutere klager på to animerte tv-innslag: Voldsscener i et dataspill vist i «Norge Rundt» og denne samleiescenen i «Halvseint». Foto: NRK
ANIMERT SEX: Kringkastingsrådet skal i morgen diskutere klager på to animerte tv-innslag: Voldsscener i et dataspill vist i «Norge Rundt» og denne samleiescenen i «Halvseint». Foto: NRK Vis mer

«Vi ønsker å være et program for familien, men ikke nødvendigvis en barnevakt,» skriver redaksjonslederen.

Animert

Voldsscenene i «Norge Rundt» er animerte, og det er også de påklagede sexscenene i komiserien «Halvseint». Det dreier seg om et videoinnslag som ligger på programmets nettsider.

Videoen viser en ung gutt som blir tatt med på foreldrenes soverom for å se hvordan man har sex, og ifølge klagen overlater den ikke mye til fantasien, men viser kjønnsorgan i bevegelse med barn til stede.

«Direkte usmakelig og forkastelig,» mener klagerne om videoen, der barnet blir «presset av sine foreldre til å se dem ha sex og notere det han ser». Det vises til at «Halvseint» retter seg mot et ungt publikum, og hevdes at videoen er en dårlig introduksjon til temaet sex for barn og unge.

Redaksjonssjef Barbara Jahn i «Halvseint» vil ikke si så mye før klagesaken kommer opp i Kringkastingsrådet i morgen.

- Jeg skal møte der og jeg synes ikke det er noe vanskelig å forsvare denne saken. Jeg står for det som er sendt, sier hun.

SE KLIPP:
Her kan du se det omstridet «Halvseint»-klippet.

image: NRK innklages for animert sex og vold
<B>STERKE SCENER: I hvert fall når slagscener fra «Age of Conan» sendes i «Norge Rundt», mener innklageren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media