<strong>DISKUTERTE GAZA:</strong>  Hele dagens møte i Kringkastingsrådet gikk med til drøftinga av NRKs dekning av Gaza. Fra høyre journalist i NRK,  Sissel Wold, utenrikssjef Knut Magnus Berge, (bak) Erik Berg-Hansen, rådets leder Per Edgar Kokkvold og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DISKUTERTE GAZA: Hele dagens møte i Kringkastingsrådet gikk med til drøftinga av NRKs dekning av Gaza. Fra høyre journalist i NRK, Sissel Wold, utenrikssjef Knut Magnus Berge, (bak) Erik Berg-Hansen, rådets leder Per Edgar Kokkvold og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

NRK innrømmer at de burde vært mer kritiske til Hamas og Mads Gilbert

Kringkastingsrådet behandlet dekningen av krigen i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kringkastingsrådet har i en lang sesjon i dag drøftet NRKs dekning av den israelsk-palestinske konflikten og krigen på Gaza i sommer. Underveis i drøftinga har NRK-ledelsen blant annet tatt selvkritikk på at kanalen burde fokusert mer på Hamas og bakgrunnen for krigen, og at man burde vært mer kritisk til bruken av legen og aktivisten Mads Gilbert som kilde til informasjon.

Bakgrunnen for drøftinga er et stort antall klager til Kringkastingsrådet - de fleste fra israelvenner som mener statskanalen er pro-palestinsk, men også med motsatt utgangspunkt.

For dårlig om Hamas Rådmedlem Elin Ørjasæter var blant dem som uttrykte at NRK har vært for dårlige på å opplyse publikum om den palestinske bevegelsen både USA og EU har definert som terrorister.

- Jeg er blant dem som overhodet ikke har peiling på Midtøsten. Slik sett er jeg en representativ tv-seer. Og jeg har måttet gå helt andre steder enn til NRK for å forstå hvem Hamas er og hva de driver med, sa Ørjasæter.

Utenrikssjef Knut Magnus Berge sa seg enig i at NRK burde vært bedre på å presentere bakgrunnsstoff fra konflikten, selv om direktør for nyhetsdivisjone, Per Arne Kalbakk, påpekte at kanalen har sendt en rekke dokumentarer på andre flater enn i nyhetssendingene som gir dypere forståelse av det som skjer.

Når det er stilt færre kritiske spørsmål til Hamas enn til de israelske myndighetene i den totale dekninga av krigen, handler det om at israelerne er mer tilgjengelige for journalister, mener NRK.

Risikerer å bli skutt Utenriksreporter Sidsel Wold avviste i møtet at Hamas påla journalister ble pålagt begrensninger på hva de fikk filme i Gaza.

- Men når vi er i Gaza, reiser vi fort inn og fort ut ogjen, og for min del så jeg aldri noe til Hamas. Det er jo slik at den som oppholder seg i nærheten av en av Hamas' rakettutskytingsramper, nærmest ber om å bli skutt selv, sier hun.

NRK har imidlertid brukt bilder av Hamas' voldshandlinger som er innkjøpt av nyhetsbyråer, ifølge Berge.

Statskanalen har også mottatt mange klager på bruken av legene Erik Fosse og Mads Gilbert som kilder til nyheter.

Rådsmedlem Frank Rossavik var blant dem som stilte seg bak denne kritikken.

<strong>HYLLET:</strong> Legen Mads Gilbert ble hyllet da han kom hjem til Norge fra Gaza, der han hadde behandlet sårede palestinere ved Shifa-sykehuset. Kringkastingsrådet mener NRK burde vartet opp med kritiske spørsmål til Gilberts rolle som aktivist. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HYLLET: Legen Mads Gilbert ble hyllet da han kom hjem til Norge fra Gaza, der han hadde behandlet sårede palestinere ved Shifa-sykehuset. Kringkastingsrådet mener NRK burde vartet opp med kritiske spørsmål til Gilberts rolle som aktivist. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Gilbert fortjener skryt for sin medisinske innsats, men NRK stiller ikke spørsmål ved hans politiske agenda. Det måtte det en danske til for å gjøre, sa Rossavik.

Burde vært kritisk Kalbakk mener bruken av Fosse og Gilbert som kilder var mer problematisk i den forrige krigen på Gaza-stripa, da NRK ikke hadde egne folk inne i krigsområdet.

- Da fungerte de nærmest som våre korrespondenter. Denne gangen mener jeg vi har vært tydeligere på at de også er politiske aktivister, men jeg er enig i at vi burde gått mer kritisk på Gilbert i intervjuene ved hjemkomsten til Norge, sa Kalbakk.

Svært mange av klagene til Kringkastingsrådet har gått på konkrete enkeltuttalelser fra reportere som Wold og Odd-Karsten Tveit - slik som at israel ikke bryr seg om motpartens sivile tap eller at israelske soldater «skyter mot alt som rører seg».

Disse har imidlertid blitt beklaget av NRK i etterkant, og rådet har forståelse for at reportere under stort arbeidspress midt i en krigssone kan komme til å avgi uheldige uttalelser på direktesendt fjernsyn.

Utenriksreporter Gro Holms argumentasjon for at amerikanske medier har slagside i konflikten fordi de i mange tilfeller har jødisk eierskap, noe Holm bela i en kronikk ved å vise til en rasistisk tabell med opprinnelse på det nazistiske nettstedet Stormfront, fikk imidlertid hard kritikk av rådet.

- NRK har flere ganger beklaget dette, og Holm har beklaget at materialet kunne koples til et nazistisk nettsted, men hun har ikke beklaget selve innholdet i tabellen, mener Ørjasæter.

Sterke følelser Selv om flere av medlemmene i Kringkastingsrådet, som Ørjasæter, Sp-politiker Erlend Grimstad og Frp-politiker Finn Erik Holm mener dekninga av Gaza-krigen i sum har vært ubalansert i Israels disfavør, uttrykte rådet støtte til reporterne som reiser til krigssonen for å rapportere det de ser med sine egne øyne.

I innledninga til diskusjonen ga Aftenpostens utenriksredaktør Kjell Dragnes honnør til NRKs Midtøsten-reportere.

- Det har skjedd glipper, men NRK har ikke vært dårligere enn BBC og CNN, mener han.

- Jeg har selv 41 års erfaring som utenriksjournalist, og jeg har analysert og kommentert en rekke konflikter og fått svært mange reaksjoner fra leserne. Jeg er blitt kalt alt fra CIA-agent til løpegutt for KGB. Det viser hvordan følelsene går høyt, både hos myndighetspersoner og vanlige folk. Alle har sin oppfatning av hva som er rett og galt, sa Dragnes.

<strong>FORSTÅR GLIPPER:</strong> Kringkastingsrådet vil ikke kritisere enkelte uheldige uttalelser fra direktereportere som Odd Karsten Tveitt og Sidsel Wold (bildet). Svært mange av klagene til NRK går på enkeltuttalelser NRK allerede har beklaget. Foto: LINE FRANSSON/DAGBLADET
FORSTÅR GLIPPER: Kringkastingsrådet vil ikke kritisere enkelte uheldige uttalelser fra direktereportere som Odd Karsten Tveitt og Sidsel Wold (bildet). Svært mange av klagene til NRK går på enkeltuttalelser NRK allerede har beklaget. Foto: LINE FRANSSON/DAGBLADET Vis mer

Kringkastingsrådets fulle uttalelse lyder ifølge Aftenposten slik:

«Kringkastingsrådet har motatt rundt 50 klager på dekningen av Gaza-krigen i sommer. Langt de fleste har vært kritiske. Klagene gjelder både enkeltutsagn, kildebruk og balanse generelt.

Rådet erkjenner at det er svært krevende oppgave å rapportere fra et krigsområde som dette, når engasjementet i den norske befolkningen er så stort.

Kringkastingsrådet mener likevel at NRK i for liten grad har satt kritisk søkelys på Hamas? rolle. I en tidlig fase av konflikten lyktes ikke NRK godt nok med å skille propaganda fra dokumenterbar informasjon.

Rådet har med tilfredshet registrert at NRK underveis fikk frem flere stemmer og at dekningen ble mer nyansert.

Kringkastingsrådet oppfordrer NRK til i større grad å formidle bakgrunnsinfo om Midtøsten-konflikten.Rådet forventer at NRK har et bevisst forhold til grensegangen mellom nyhetsrapportering og kommentarvirksomhet.»

Kringkastingsrådet

• Kringkastingsrådet er, i henhold til kringkastingsloven, oppnevnt av Stortinget og Regjeringen og møtes jevnlig for å drøfte og uttale seg om hovedlinjene i NRKs programvirksomhet.

• Sakene kan komme både fra kringkastingssjefen, publikum og rådet selv.

• For tida er det Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Presseforbundet, som leder kringkastingsrådet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer