KRASS KRITIKK: Her står NRK-vikarene på taket på Marienlyst og harsellerer med NRKs personalpolitikk. I dag er bare en av dem igjen. Foto: NRKJ 
KRASS KRITIKK: Her står NRK-vikarene på taket på Marienlyst og harsellerer med NRKs personalpolitikk. I dag er bare en av dem igjen. Foto: NRKJ Vis mer

NRK-journalister hardt ut mot personalpolitikken i musikkvideo

Rapper om hvor kjip usikkerheten er.

- Jeg går rundt å føler på det hele tida. Jeg vet ikke hvor lenge jeg har jobb, sier Linn-Agnete Olsen.

Hun jobber på andre året som redaksjonsassistent i NRK Super.

Viktig rap-innlegg

Men i likhet med flere hundre andre midlertidig ansatte, vet hun ikke hvor lenge hun har jobb. Det er stor bruk av vikarer og midlertidig ansatte i norske presse.

- Videoen er et viktig innlegg i debatten, sier Linn-Agnete Olsen.

Sammen med Hildegunn Larsen og Henriette Bøe Nilsen rapper hun en krass tekst som harselerer med NRKS personalpolitikk. I dag er det bare Olsen som har NRK-engasjement. Hildegunn Larsen måtte gå, mens Bøe Nilsen sluttet frivillig og er nå i en annen jobb.

- Systematisk bruk

Klubbleder i NRKJ, Richard Aune, støtter de NRK-midlertidige jentene i deres budskap og er glad for at videoen skaper engasjement. På klubbens årsmøte nylig var NRKs bruk av vikarer også et hovedtema.

- Det er et systematisk og utstrakt bruk av midlertidig ansatte i NRK, sier Aune:

- Det gjelder både på Marienlyst og i distriktene, spesielt i nyhetsavdelinger i radio, nett og tv-redaksjoner. Det er mange tilfeller av midlertidig ansatte der det helt klart skulle vært fast ansatte.

Vikarer lærer opp vikarer

Han sier at vikarbruken er gått ned, men er langt ifra fornøyd med den utstrakte praksisen. Han vil ikke gå god for tallet, men utelukker ikke at det kan være om lag 3-400 vikarer i NRK - 10 prosent av arbeidsstokken.

- At vikarbruken er redusert, hjelper likevel ikke for dem som blir brukt og kastet, sier han.

Klubblederener sterkt kritisk til bruk og kast-mentaliteten i NRK.

- Det paradoksale er at flinke, velfungerende vikarer må lære opp nye vikarer. Stortinget har bestemt at man bare kan være midlertidig i tre år, deretter må man bli fast ansatt.

- Må nå dere slutte med det tullet, sier klubblederen og sender et spark til NRK-ledelsen - ikke minst ved å legge videoen ut på NRKJs fagforeningsside på Facebook.

Et kastesystem

I videoen rapper jentene om «M-stemplet», «M» for midlertidig, et kort alle vikarer må bære. Mens drømmen er et blått adgangskort med bilde - som bevis på at du er fast ansatt.

Mange reagere på M-kortet, synes det er belastende i tillegg til aldri å vite hvor lange de har jobb.

- Det blir et slags kastesystem. Det er det mange som reagerer på. Vi har opplevd at midlertidige ikke er blitt invitert til julebord og fester. Når det er blitt påpekt av oss, har det som regel ordnet seg, sier Aune.

- Et stort problem

En annen sak som vi i journalistklubben i NRK er opptatt av, er regelen i NRK om at vikarer og midlertidig ansatte ikke har lov til å søke på faste ledige stillinger i NRK. Vi mener at alle bør ha lik rett til å søke, sier Aune.

Jentene lagde videoen til NRK Super-julebordet i fjor.

- Vi lagde den mest på humor, men med en alvorlig baktanke. Det er helt klart et stort problem. Jeg håper at viden kan belyse temaet, slik at noe blir gjort, sier Henriette Bøe Nilsen som nå jobber i Hacienda Film.

«Jubel Tube» på You Tube

Linn-Agnete Olsen sier at det er en stor belastning ikke å vite hvor lenge hun har jobb. Ifølge klubbleder Aune forlater de fleste midlertidig ansatte NRK etter om lag to års engasjement.

- Jeg har vært i NRK i to år nå, og vet ingen ting om framtida, sier Olsen.

- Det er rart at jeg som vikar snart kanskje må lære opp en ny vikar i den jobben jeg kan så godt. All den usikkerheten har ført til at jeg har laget en You Tube-kanal for barn som heter «Jubel Tube», sier hun.

- Jeg må jobbe mye på fritida for å ha noe å falle tilbake på. Vet jo ingen ting om framtida, sier hun.

- Kontrollen er blitt bedre

Direktøren for NRKs personalområde, Olav Nyhus, sier at de forholder seg til loven, men at ledelsen må tale satire og harselas i form av en video:

- NRK har tatt grep om bruken av vikarer, som er blitt lavere, sier Nyhus.

- Både styringen og kontrollen er blitt bedre. NRK har ikke for stor andel midlertidig ansatte utfra bedriftens størrelse. Vi har 3450 ansatte, sier han.

Nyhus antyder at per oktober har NRK under 200 midlertidige årsvark, men vet ikke hvor mange vikarer det utgjør.