- NRK kan filme fotball fra helikopter

Til tross for avtalen mellom TV2/Telenor og NFF.

(Dagbladet.no): NRK-advokat Jon Wessel-Aas mener kanalen vil være i sin fulle rett til å publisere bilder fra en fotballkamp, tatt opp via et helikopter.

TV2 og Canal Digital sikret i sommer seg enerett til å sende levende bilder fra Tippeligaen, landskamper og cup-kamper i fire år. NRK vil ha mulighet til vise glimt fra søndagskampene først etter klokken 23, skriver VG.

- Jeg tviler på at det finnes et juridisk grunnlag for å stanse nyhetsformidling av opptak som skjer utenfor banen, for eksempel fra helikopter eller en kran, sier Wessel-Aas til VG.

Advokaten var til stede på et møte i Norsk Idrettsjuridisk Forening (NIJF) onsdag, der det ene temaet var «medierettigheter versus nyhetsretten».

Wessel-Aas mener at arrangørene ikke har anledning til å fysisk hindre noen i å filme eller se på idrettsarrangementer som foregår i det offentlige rom.

- Etter mitt syn kan hvem som helst benytte slike opptak til å lage nyhetsreportasjer. Men benyttes bildene til en ren sportslig dekning av hele arrangementet, vil det helt klart krenke arrangørenes markedsrettigheter. Det er det eneste rettslige grunnlaget jeg kan se.

TV2-advokat Jan Holland sier til VG at det å filme en fotballkamp fra luften vil være en «ren snylting på arrangementet».

- Jeg vil påpeke at det fullt mulig for enhver kanal å få kjøpt nyhetsrettigheter til Tippeligaen til den pris og de vilkår som er gjeldende, sier han til avisa.

KAN FILME FRA LUFTA: NRK-advokat Jon Wessel-Aas mener kanalen har rett til å formidle nyhetsbilder fra fotballkamper, selv om de ikke sitter på TV-rettighetene. Her et helikopterbilde fra Anfield i Liverpool.
KAN FILME FRA LUFTA: NRK-advokat Jon Wessel-Aas mener kanalen har rett til å formidle nyhetsbilder fra fotballkamper, selv om de ikke sitter på TV-rettighetene. Her et helikopterbilde fra Anfield i Liverpool. Vis mer