VIL BYTTE UT DETTE BYGGET: Forrige tirsdag ga NRKs styre tilslutning til at bygg- og eiendomsavdelingen i NRK kan begynne å vurdere hvor et nytt kringkastingshus kan etableres. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VIL BYTTE UT DETTE BYGGET: Forrige tirsdag ga NRKs styre tilslutning til at bygg- og eiendomsavdelingen i NRK kan begynne å vurdere hvor et nytt kringkastingshus kan etableres. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

NRK kan flytte fra Marienlyst

Har styrevedtatt at de skal se seg om etter nytt kringkastingshus.

(Dagbladet): NRK har startet prosessen med å finne seg et nytt kringkastingshus i Oslo etter nesten 70 år på Marienlyst.

Forrige tirsdag ga NRKs styre tilslutning til at bygg- og eiendomsavdelingen i NRK kan begynne å vurdere hvor et nytt kringkastingshus kan etableres.

- Selv om vi er veldig fornøyde med å være på Marienlyst, må vi erkjenne at bygget ikke er optimalt utformet for en moderne mediebedrift, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK til Dagbladet.

Langsiktig prosess Han sier at NRK har stadig økende kostnader til vedlikehold og ombygginger, og må vurdere om det er mer hensiktsmessig å lokalisere oss et annet sted eller på en annen måte for å bruke pengene vi får på en mest mulig effektiv måte.

Ifølge Hansen er det nå satt igang er en svært langsiktig prosess og at en flytting trolig ikke vil finne sted før om kanskje ti eller femten år. Før konkrete plasseringer for et nytt bygg kan komme på agendaen, skal statskanalen grundig vurdere hva slags behov den har.

- Spørsmålet er ikke bare hvor mange kvadratmeter vi trenger og hvordan et kringkastingshus bør utformes, men også hvor det redaksjonelt sett er gunstig å holde til og hvordan vi kan oppfylle sikkerhetskrav knyttet til NRKs beredskapsfunksjon, sier Hansen.

Vil ta tid Eiendomssjef i NRK, Kjersti Nordtveit, kan verken si noe om budsjettrammer, ønsket beliggenhet eller tidsrammer for et eventuelt nytt kringkastingshus.

- Nå skal vi gå i gang med en forprosjektrapport, og først når vi er ferdig med den kan vi si hva vi er på utkikk etter. Vi forvalter store verdier og store arealer, så vi må være veldig grundige i denne prosessen. Dette vil ta tid, sier Nordtveit.

Tommy Hansen har uttalt at rikskringkasteren gjerne kunne tenke seg å gjenbruke et eventuelt OL 2022-mediesenter som nytt kringkastingshus, men både han og Nordtveit påpeker overfor Dagbladet at prosessen som nå er igangsatt foregår helt uavhengig av OL.

Til tross for at Frp i helga stemte mot Oslo-OL, og dermed har stukket store politiske kjepper i hjulene for mulighetene til å få den olympiske ilden til Norge om åtte år, er stortingsrepresentant og kulturpolitisk talsmann i partiet, Ib Thomsen, klar på at det beste hadde vært om et nytt kringkastingshus hadde blitt bygd i sammenheng med et norsk OL.

- Da får man maks ut av pengene. Personlig har jeg jo blitt kneblet i mitt ja-til-OL-standpunkt, men det hadde vært fornuftig å kunne gjenbruke et OL-mediesenter som kringkastingshus, sier Thomsen.

- Ikke effektivt Frp-politikeren sier at han synes det er fint at NRK selv har igangsatt prosessen ved å se seg om etter nye lokaler.

- Det er jo ikke det mest effektive mediehuset vi har, og jeg skjønner nødvendigheten med å ha effektive og tidsriktige lokaler. Men så håper jeg prosessen kan sees i sammenheng med diskusjonene som foregår både på Stortinget og internt i NRK for øyeblikket, om hvilken rolle NRK skal ha i framtiden. Det er jo ikke sikkert at NRK skal være så gode på orkestre, for eksempel, slik de i dag er med kringkastingsorkesteret, sier Thomsen.

Nordtveit i NRK sier at rikskringkasteren, som en del av forprosjektrapporten, ser på hvilke verdier de selv har på Marienlyst. Hvis Oslo 2022 møter den endelige død hos politikerne, regner Thomsen med at NRK kommer til å bruke disse verdiene til å ta en del av regninga til en nytt kringkastingshus.

- De sitter nok på en del verdier der, og man må nok se for seg at Marienlyst må ta en del av finansieringa her selv, sier han.

Kommunikasjonssjef i Oslo2022, Ingunn Olsen, ønsker selvsagt et kringkastingshus velkommen til deres mediesenter.

- Et høyteknologisk mediesenter bygd til OL i Oslo i 2022 vil passe som hånd i hanske til en mediebedrift som NRK. Et bærende prinsipp i OL-planleggingen så langt har vært å tenke etterbruk, så også med mediesenteret, sier hun.

OL-PLANER: Oslo2022 har sett på tre forskjellige steder til mediesenteret sitt; to på Økern og ett på Kjelsrud i Oslo. De har regnet med at størrelsen skal være på 73 000 kvadratmeter og har budsjettert med en brutto investering på 2,9 milliarder kroner. Slik kan et mediesenter se ut på Løren på Økern, hvis Oslo2022 får det som de vil. Illustrasjon: Dark Arkitekter
OL-PLANER: Oslo2022 har sett på tre forskjellige steder til mediesenteret sitt; to på Økern og ett på Kjelsrud i Oslo. De har regnet med at størrelsen skal være på 73 000 kvadratmeter og har budsjettert med en brutto investering på 2,9 milliarder kroner. Slik kan et mediesenter se ut på Løren på Økern, hvis Oslo2022 får det som de vil. Illustrasjon: Dark Arkitekter Vis mer