NRK kan kreve betaling to ganger

Kulturministeren sier det er greit at NRK tar betalt for TV-programmene på nett.

(Dagbladet.no): Kulturminister Trond Giske har bestemt seg. Han sier i Dagsavisen i dag at det ikke er noe i veien for at statskringkasteren NRK tar ekstra betalt for at seere kan se allerede lisensfinansierte programmer på nett og mobil.

Kulturpolitiker Olemic Thommessen fra Høyre mener NRK og Giske bør tenke seg om to ganger før statskanalen krever betaling for innhold distribuert på nett og mobil.

Finansieringsform

I dag tar TV 2 betalt av brukerne som vil se nett-tv, men kanalen er privateid og reklamefinansiert og kan selv velge hvordan den vil sikre sine inntekter.

NRK derimot mottar årlig 3,5 milliarder kroner i lisensinntekter, penger som brukes til å lage tv og radioprogrammer. Det er forskrift om fjernsynsmottakere og kringkastingsloven som definerer hvilke medieplattformer som er lisenspliktige.

Kjøper du et tv-apparat eller en videospiller, må du betale lisens. I fremtiden kan du også bli avkrevd lisens om du kjøper en mobiltelefon eller har bredbåndlinje.

- Å kreve ekstra betaling for innhold på nye tekniske plattformer ligger innenfor de rammene som Stortinget har gitt, men det betyr ikke at NRK bør gjøre det nå, sier Thommessen.

Han sier NRK har en forventning om at lisensen skal være hovedinntektsskilden, men om man samtidig bygger opp en betalingstjeneste, da er det ikke lenger naturlig å kreve inn lisens den dagen NRKs seere velger nye plattformer fremfor tv-apparatet, mener Thommessen.

Han mener politikerne og NRK må ta debatten om fremtidens finansieringsformer for en allmenkringkaster - før det er for sent og før man krever penger for innhold på andre plattfomer.

- Den teknologiske utviklingen går raskt. Før politikerne har rukket å skrive en stortingmelding er det funnet på nye duppeditter og nye teknologiske muligheter for distribusjon av innhold, sier Thommessen.

Han frykter at om NRK nå krever betaling på nett og mobil, ved siden av den vanlige lisensen, så vil NRK få et sjokk den dagen de fleste har begynt å bruke de nye plattformene og nekter å betale tv-lisens.

- NRK kan gå i en finaniseringsfelle. Når de nye plattformene blir gjeldende og de foretrukne, så har NRK stilt seg i en situasjon hvor kravet blir at tv-lisensen ikke skal være hovedinntektsskilden.

TEKNOLOGISK UTVIKLING: Mye har skjedd siden 60-tallet og sort/hvitt-appartets tid. Nå kan du se tv på mobiltelefoner og internett, og NK vil ta ekstra betalt for det.