NRK kan vinne på sexrettssaken

Selv om de taper mot Gørild Mauseth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): NRK risikerer å tape 260 000 kroner hvis de taper rettssaken mot Gørild Mauseth.

Statskanalen påberopte seg sitatretten når de viste sexscenen fra «Brent av frost» uten skuespillerens tillatelse, og Mauseth gikk til sak. En kjennelse er ventet om to uker.

Men statskanalen vil paradoksalt nok også ha mye å vinne på et tap mot skuespilleren. At sitatretten strammes inn kan, rent kommersielt, være en fordel for statskanalen, som forvalter Norges klart største mediearkiv.

Bør ta hensyn

Olav Torvund, professor ved det juridiske fakultet, har lang erfaring i saker som omhandler opphavsrett. Han mener NRK må regne med samme behandling om de selv påberoper seg sitatretten i denne saken.

- Hvis NRK kjører hardt ut og påberoper seg sitatretten, kan det hende at andre vil benytte seg av NRK sitt materiale på den samme måten, sier han til Dagbladet.no.

- NRK kan ikke forvente at andre tar mer hensyn til NRK enn det de tar til andre. Hvis NRK vinne denne rettsaken får andre aktører et klart holdepunkt for at de kan operere på den samme måten, sier Torvund .

Han mener at NRK burde ta hensyn til skuespillere som Gørild Mauseth og deres meninger:

<strong><b>Fruen fra havet:</strong></b>
Vinner NRK rettssaken mot Gørdild Mauseth, åpner det for en hardere sitatlinje. Her er hun avbildet med Else Barrat-Due i NRK Radioteaterets oppsetning av Ibsens stykke. FOTO: KNUT FALCH/ SCANPIX
Fruen fra havet: Vinner NRK rettssaken mot Gørdild Mauseth, åpner det for en hardere sitatlinje. Her er hun avbildet med Else Barrat-Due i NRK Radioteaterets oppsetning av Ibsens stykke. FOTO: KNUT FALCH/ SCANPIX Vis mer

- Det at man har lov til å gjøre noe, betyr ikke at man må gjøre det. Man kan og bør fortsatt ta hensyn til personen ikke ønsker dette gjengitt. Men det er redaksjonelt valg, sier Torvund.

Ikke tillatelse

NRKs advokat Jon Wessel-Aas prosederte i retten på tirsdag med at Mauseths ønske om vern rundt egen person måtte vike for ytringsfriheten, og at det var nødvendig for NRK å vise Mauseth naken for at publikum skulle forstå «Kill Buljo»-parodien. Altså at bruken var høyst relevant.

Wessel-Aas vedgår at sitatretten må gjelde begge veier.

- Jeg er fullstendig klar over at NRK sitter på begge sider av gjerdet i dette tilfellet. Fra et kommersielt ståsted burde vi kjempet for minst mulig adgang til våre arkiver. Men NRK anser seg som først og fremst som et presseorgan som støtter opp om ytringsfriheten, sier han.

- Vi aksepterer følgene den dagen man snur på det. Dette har blitt diskutert internt. Filmprodusenten synes sikkert sitatretten er en plagsom sak, og tolker den så snevert som mulig. Selv om vi sitter på et stort arkiv av åndsmateriale er vi villige til å dele det med andre.

NRK kan vinne på sexrettssaken

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer