NRK kaprer seerne, TV 2 kaprer pengene

NRK har de beste programmene og flest seere, mens Kåre Valebrokk har den største lommeboka. Men nå angrer han på at NRK fikk så stort helgeforsprang.

- Vårt mål er å bli den største TV-kanalen i Norge, men vi trenger ikke nødvendigvis bli størst i helgene, sier Kåre Valebrokk, som i går la frem et økonomisk resultat som kan få Einar Førde i NRK til å bli grønn av misunnelse. NRK hadde i fjor et underskudd på 159 millioner kroner, mens TV2-konsernet gikk med et overskudd på 238 millioner kroner. Og dht etter at kanalen hadde betalt 132 millioner kroner i skatt.

- Altfor mye penger til skatt. Jeg er imot den tendensen, sier Kåre Valebrokk, som angrer på at han ventet til slutten av januar med å starte opp sin 40 millioner kroner dyre helgesatsing.

Endrer sendeplanen

- Vi hadde ikke annonsører som ville betale for seere i januar, så det ville vært bortkastet å starte opp tidligere. Men NRK fikk et altfor stort forsprang. Det kan hende vi gjør det annerledes neste år, sier Valebrokk, som blir nødt til å la flere av sine programmer gå lenger enn på forhånd avtalt utover våren.

Både «Holmgang», «Tabloid», «Vil du bli millionær?» og flere andre programmer vil få forlenget vårkontrakt og skal på lufta også etter påske. Dette bekrefter TV2-ledelsen overfor Dagbladet.

TV2 må levere mange seere for at annonsørene skal bli fornøyd. Og TV2 klarer ikke oppfylle disse forpliktelsene dersom de tar de største programmene sine av plakatene i midten av april, slik planen var.

Imponert

Og om Kåre Valebrokk ikke misunner NRK de røde tallene i deres regnskap, er han imponert over programlederne deres.

FLEST SEERE: Ingen er i nærheten av Dan Børge Akerøs seertall.Foto: NRK
FLEST SEERE: Ingen er i nærheten av Dan Børge Akerøs seertall.Foto: NRK Vis mer

- De har lang erfaring, og gjør en storartet jobb, sier Valebrokk, som i langt tid fremover må se NRK ligge langt foran TV2 i seeroppslutning. Men spiser TV2 godt av kaka, spesielt Per Ståle Lønning og Frithjof Wilborn. Det gjorde imidlertid ikke Synnøve Svabø, som mistet hver sjette seer fra forrige helg?

- Det er vi ikke fornøyd med, sier informasjonsdirektør Rune Indrøy.

Fornøyd er imidlertid Per Ståle Lønning:

- Jeg veldig glad og veldig lettet. Men samtidig klar over at seertallene nesten alltid synker til program nummer to, når seernes nysgjerrighet er tilfredsstilt, sier Per Ståle Lønning, som fikk blandet kritikk fra avisene.

- Det var som ventet, slår Lønning fast.

FLEST SEERE: Ingen er i nærheten av Dan Børge Akerøs seertall.Foto: NRK