Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK kartlegger kjendishets

NRK starter nå en egen spesialgruppe for å ta seg av det økende problemet med sykelig forelskede beundrere, hatbrev og trusler.

Radiosjef Bjørn Stuevold i NRK Program Riks har det siste året registrert alle typer tilbakemeldinger som medarbeiderne har oppfattet som ubehagelige. Han ble overrasket over hvor stort problemet var.

Intense beundrere

-  Som oftest får medarbeiderne hyggelige og saklige tilbakemeldinger. Men innimellom kommer det meldinger som ikke er hyggelig, sier Stuevold til Dagbladet.

Dagbladet har snakket med en rekke NRK-medarbeidere som har blitt utsatt for uønsket oppmerksomhet.

Gry Molvær i «Schrødingers katt» er en av dem som har opplevd intense beundrere.

-  Vi får mange hyggelige tilbakemeldinger, men det er dessverre noen som tråkker over grensene. Det kan være hyggelig med beundrere, men det er ikke hyggelig når noen nærmest truer seg til å møte meg. Det var en som var veldig plagsom for ei tid tilbake som til slutt ble bøtelagt. Han plaget ikke bare meg, men flere andre kjendiser, sier Molvær, som aldri har anmeldt noen for slike forhold.

Gunhild Dahlberg, Marte Spurkland, Christine Hauge og Kari Asheim forteller også om ubehagelige episoder.

Gjengangere

 TRUET:  -  Det kan være hyggelig med beundrere, men det er ikke hyggelig når noen nærmest truer seg til å møte meg, sier Gry Molvær i «Schrødingers katt». Foto: NRK
TRUET: - Det kan være hyggelig med beundrere, men det er ikke hyggelig når noen nærmest truer seg til å møte meg, sier Gry Molvær i «Schrødingers katt». Foto: NRK Vis mer

Utbredelsen av e-post og SMS har gjort NRK-medarbeiderne mer tilgjengelige for direkte kontakt, og radiosjef Stuevold har registrert over 100 ubehagelige tilbakemeldinger. For å møte problemet har NRK opprettet en ny kompetansegruppe og et apparat til å håndtere alle typer ubehagelige tilbakemeldinger. Programledere på natta og kjendiser er ofte skyteskive for uønsket oppmerksomhet.

Det vanligste problemet er at noen lyttere og seere blir sykelig forelsket i programlederne.

-  Vi opplever personer som rett og slett tilber dem på en uakseptabel måte. Det er noen få gjengangere der ute som kan bli veldig plagsomme. De sender massevis av e-poster, sms-er eller ringer ofte, og til slutt blir det en form for trussel. Når det blir så mye er det alltid ubehagelig, enten det er kjærlighetserklæringer, sjikane eller trusler, sier Stuevold.

En mann har for eksempel «spesialisert seg» på å sende dameundertøy og strømpebukser til kvinnelige programledere.

-  En del seere og lyttere blir litt for begeistret for dem som sitter i studio. Det blir ubehagelig når medarbeidere får meldinger som «nå skal jeg flytte nærmere deg. det gleder jeg meg til» eller «du er deilig», sier Petter Myhr, redaksjonssjef i NRK Program Riks, blant annet ansvarlig for «Nattønsket».

En anmeldelse

I enkelte saker kontakter NRK politiet.

-  Vi har gått til anmeldelse én gang, etter en konkret trussel mot en medarbeider i Nattradioen. Personen var forbanna fordi vedkommende ikke spilte riktig musikk. Politiet har mye informasjon, og de kan hjelpe oss med å skille de tomme truslene fra dem vi må bry oss om, sier Bjørn Stuevold.

-  Vi har vært i kontakt med politiet et par ganger. I ett tilfelle var det en person som oppførte seg truende, som sa han skulle stå utenfor lokalene våre og følge med når vedkommende var på jobb. Vi fikk noen råd fra politiet som faktisk løste problemet, sier Myhr.

Noen over grensene

Gry Molvær har hatt hemmelig nummer lenge, og mener noe annet ville vært naivt.

-  Noen ganger har jeg kikka meg litt over skuldra, for å se om det kunne være noen i nærheten. Det har aldri gått så langt at jeg har gått til anmeldelse, men jeg har ringt politiet og forhørt meg om hva jeg burde gjøre, sier hun.

Programlederen setter pris på NRKs nye tiltak, men håper ikke at folk slutter å ta kontakt.

-  99 prosent av tilbakemeldingene vi får er positive. Vi får gode tips, og det er bra med ros og ris. Dette er et yrke der en skal ha en del seere og oppmerksomhet. Det er en del gamet, og etter hvert lærer man seg hvem som er harmløse og hvem man bør være obs på.

Meldinger i natta

Anne Kristoffersen Opheim er programleder i «Nattønsket».

-  Når vi bare sender på radio er det ganske rolig, men de to dagene i uka vi også er på TV kommer det litt mer. Det meste er helt greit, meldinger som «Hei, du er søt» eller «Mann 28, skal vi taste.» Jeg svarer aldri på meldingene, og da slutter de også å sende nye, sier hun.

-  Jeg har fått noen ubehagelige meldinger, men det har vært av personer som egentlig trenger hjelp og noen å snakke med.

Gunhild Dalberg har vært programleder i «Et dukkehjem» og flere TV og radio-programmer, og fått sin andel negativ meldinger.

-  Jeg har fått meldinger av typen «er du kåt?». Det var ekkelt. Det skumleste jeg har fått er trusselbrev. Da vet man at det ikke er et innfall, men at noen har brukt lang tid på å øse av sitt hat. Etter det fikk jeg hemmelig telefonnummer. Men for hver ekkel henvendelse er det ti hyggelige.

Verst på TV

Marte Spurkland er programleder for kulturprogrammet «Safari» på NRK. Hun har fjernet mobilnummeret sitt fra opplysningen etter at hun gikk over fra radio til TV.

-  Etter at de første trailerne for programmet gikk på TV, begynte det å tikke inn SMS-er med vågale forslag. Men folk er veldig hyggelige på e-post. Det virker som det er tekstmeldinger som får fram det verste i folk.

Spurkland forteller at en tidligere kollega av henne i radio ble mye plaget av en ukjent mann.

-  Det var en episode som var virkelig ubehagelig. Men heldigvis hadde vi allerede da noen som tok seg av problemet.

Christine Hauge er programleder for «Christine» som går på NRK P3. Da hun jobbet som programleder på Mpetre-TV om natta fikk hun merke problemet med uønsket oppmerksomhet.

-  Jeg har ikke lyst på en sånn jobb mer. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer om det, men jeg har gått til sjefen min flere ganger og rapportert om plagsomme henvendelser. Jeg synes det er på tide at NRK nedsetter en slik gruppe. Det er et viktig arbeid for å skape trygghet for oss som jobber som profilerte programledere, sier Hauge.

Kritikk av utseende

Gunhild Sørensen, chatvertinne i Topp 20 og journalist i U-punkt, har lært seg å leve med ubehagelighetene.

-  Som chatvertinne får jeg mye tilbakemeldinger på skjermen. Det er noen gjengangere som virkelig synes jeg er teit, men jeg tar meg ikke nær. Det er alt fra kritikk av utseende til personlighet og musikk. Men heldigvis kommer det positiv henvendelser om det samme også, og jeg har lært meg å roe ned og ta brodden fra de verste, sier hun.

Kari Asheim, Forbrukerinspektør i FBI, føler seg ikke spesielt utsatt, men har hatt noen negative opplevelser.

-  Jeg får veldig, veldig mange positive tilbakemeldinger, og noen få negative. En gang var det en som sendte et nakenbilde av seg selv, og en gang fikk jeg undertøy i posten, sier Asheim.

Får strømpebukser

Elisabeth Grøndal, forbrukerinspektør i FBI, synes stort sett oppmerksomheten er positiv.

-  Men det hender vi får tilsendt gaver. Og det kan være mye rart. Jeg har fått litt undertøy og en og annen strømpebukse. En kan alltids lure litt på tanken bak, men det er nok harmløst.

Mona B. Riise, programleder i Lydverket på NRK1, setter stort sett pris på tilbakemeldingene fra publikum.

-  Jeg har fått noen rare e-poster. Det er tydeligvis noen som sitter oppe om natta og hisser seg opp, sier hun.

Lever hemmelig

Flere og flere kjendiser må skaffe seg hemmelig telefonnummer.

Alle deltakerne i fjorårets Idol-finale ble utstyrt med ny telefon og hemmelig nummer. De ble bombardert med tekstmeldinger og plagsomme, til dels også amorøse telefoner.

 Margaret Berger skaffet seg tidlig hemmelig nummer - på eget initiativ.

 I VG lørdag fortalte Vibeke Skofterud at hun har fått mange plagsomme henvendelser.

 Sven Nordin har tidligere gått til rettssak mot en telefonterrorist.

 Petter Nome ble drapstruet etter at han var med i en debatt med Kjell Magne Bondevik på TV2 i 2003.

 Samme år kom Vegard «Short Cut» Olsen opp i et basketak på byen etter at han skal ha blitt sjikanert.

 Da fotballdommer Rune Pedersen i 2001 ble drapstruet etter en kamp mellom Sogndal og Brann, bestemte Norges Fotballforbund å anmelde saken. Også en rekke politikere har mottatt trusler.

 I fjor måtte kommunalminister Erna Solberg få politibeskyttelse etter gjentatte drapstrusler.

 En undersøkelse viser også at fire av 10 journalister har mottatt trusler i forbindelse med jobben.

Kari Asheim i «FBI».
Mona B. Riise i «Lydverket».
TOK GREP: Idol-Margaret fikk hemmelig nummer før det tok av.