NRK-kjendis flykter fra sexskandale

I Agnes Ravatns nye roman.

DET ENKLE LIV:Kritikerroste Agnes Ravatns kommende roman «Fugletribunalet» handler om en NRK-kjendis som forsøker å stable livet på beina igjen etter en sex-skandale, ved å bli hushjelp på landet. Her kan du lese et utrdag av romanen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
DET ENKLE LIV:Kritikerroste Agnes Ravatns kommende roman «Fugletribunalet» handler om en NRK-kjendis som forsøker å stable livet på beina igjen etter en sex-skandale, ved å bli hushjelp på landet. Her kan du lese et utrdag av romanen. Foto: Kristin Svorte / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Sakprosaen jeg skriver langt mer selvbiografisk enn romanene mine. Hos mange andre er det omvendt, sier forfatter og skribent Agnes Ravatn (30).

- Det er veldig befriende å skrive fiksjon der jeg konstruerer et univers helt uten meg selv eller folk jeg kjenner, forteller hun.

Ravatn debuterte i 2007 med den prisbelønnede romanen «Veke 53», og har etter det gitt ut to essay-samlinger. Den siste, «Stillstand: sivilisasjonskritikk på lågt nivå» er en samling personlige reiseskildringer fra da hun på oppdrag fra Dag og Tid oppsøkte steder der det skjer så godt som ingenting.

Til et sånt sted har hun også lagt handlingen i romanen «Fugletribunalet» som kommer til høsten.

• Les utdrag fra Agnes Ravatns nye roman her.

- Jeg skriver om NRK-kjendisen Allis som etter en sex-skandale rømmer fra offentligheten og finner ly i en eldre trevilla på landet. Der begynner hun å jobbe som gartner og hushjelp for en mann som heter Bagge, sier Ravatn.

- Hun får en sjanse til å bygge seg selv opp igjen ved å føre et enkelt liv og jobbe med kroppen. Hennes store drøm er å bli et helt menneske. Men så får hun en voksende fascinasjon for arbeidsgiveren, og det hele blir veldig komplisert.

- Hvorfor «Fugletribunalet»?
- Tittelen er en slags metafor for noe som skjedde langt tilbake i tid. En hendelse eller forbrytelse uten vitner. Det er bare fuglene som vet hva som skjedde.

- Hvordan var det å skrive denne romanen kontra den første?
- Det var en overaskende langsom prosess, men jeg er veldig fornøyd. Da jeg holdt på med den «Veke 53» var det bare å sette seg ned å skrive, men nå som jeg vet hva det innebærer å lansere ei bok har jeg noen ganger problemer med å få stemmen til Cathrine Krøger (bokanmelder i Dagbladet, journ. anm.) ut av hodet.

- Javel?
- Ja. Hvis jeg står litt fast dukker hun opp. «Nei, huff, hva er nå dette?», sier hun. Men det går stort sett over, heldigvis.

Oslo-bosatte Ravatn forteller at utgangspunktet for romanen er en drøm hun har om å trekke seg helt tilbake, forlate alt og leve helt basalt.

- Det er klassisk modernitetstematikk. Folk vil flytte fra byen, kjøpe et småbruk og forsøke å finne ut av hva det vil si å være et helt menneske. Men så vender de jo gjerne tilbake helt mislykka. Å drive et småbruk er ikke idyll, men hardt arbeid, og det forstår Allis.

- Er den en drøm du selv tenker å leve ut?
- Jeg holder faktisk på å flytte nå, men jeg flytter bare enda nærmere Lorry, haha. Å skrive «Fugletribunalet» ga meg ikke lyst til å flytte på landet. Heller motsatt.