NRK-kjendiser på cruise med fiffen

NRK- og øvrige tv-stjerner duppet rundt på cruise i Middelhavet da finansmannen Torstein Tvenge inviterte til 50-årsdag. - NRK har høy troverdighet blant folk. Det er en skatt vi må ta vare på, ikke skusle bort på ekstrajobber, sier leder av NRKs journalistlag, Sigmund Raanes.

Raanes har 1600 NRK-journalister i medlemsregisteret, og imøteser det nye bistillingsreglementet, som skal erstatte dagens «omtrentlige» regelverk for NRK-journalisters bijobbing. Utkast til nytt regelverk skal etter planen legges fram om et par uker.

Multimillionær

Tvenge slo på stortromma da han passerte merkedagen. Finansmannen ligger på 25. plass på lista over Norges rikeste, med en formue på 1,65 milliarder. Han regnes som en av landets største eiendomsbesittere, men slo seg opprinnelig opp på kino- og boardsreklame gjennom Fram Reklamebyrå.

Jubilanten ba med seg 110 meklere, jurister, eiendomsspekulanter og investorer på cruise i Middelhavet i begynnelsen av september. Han chartret et Braathens-fly og Atle Brynestads cruiseskip «Sea Dream II».

Fly og skip ble fylt opp med finans- og TV-stjerner. Fredrik Skavlan, Otto Jespersen, Espen Eckbo, Robert Stoltenberg og NRKs nyhetsanker Ingolf Håkon Teigene bidro til underholdningen.

Men de var ikke aleine. Annbjørg Lien, Trine Rein, Kvinner på randen, René Andersen, Svein Dag Hauge og Ketil Bjørnstad bidro til at Tvenges gjester - bl.a. Ola Mæle, Petter A. Stordalen, Engebret Fekene, Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen og Tore Aksel Voldberg - storkoste seg. Norges rikeste mesket seg mellom Corsica og Capri i ei uke. Og pleide omgang med NRK-folk de i neste omgang kan møte ved en mikrofon i TV.

Troverdighet

- NRK-journalister må tenke på både egen integritet og NRKs totale troverdighet. Det skal de tenke over når de påtar seg slike oppdrag. Kan det oppstå habilitetsproblemer, skal man holde seg borte, sier Raanes, og viser til NRKs troverdighet, bare slått av politiet og Forbrukerombudet.

- Den er et konkurransefortrinn. Vi må bruke ryggmargsfølelsen, så vi ikke møter oss sjøl i døra, sier Raanes, og ønsker de nye bijobbreglene velkommen.

- Reglene har vært praktisert så ulikt. De har vært uklare. Nå blir de mer entydige, og ledelsen kan opptre samstemt, mener Raanes.

- Blir det strengere med ekstrajobber på si?

- Det blir tydeligere hva man kan og ikke kan gjøre. I dag blir det mye tilfeldig skjønn . Vi er 1600 journalister. De fleste opptrer i tråd med reglene. Mens andre ikke har tenkt seg nok om...

- Som hvem da?

- Å være debattleder i et møte utenfor huset er, i mine øyne, ikke et så klart brudd på reglene som å motta sydenreiser. Nå arbeider vi med å kategorisere faenskapen. Det blir to kategorier. «Nei!» og «Spør sjefen!».

- Frilanserne gjør som de vil med feite ekstraoppdrag uavhengig av NRK-regler?

- Vi kan ikke diktere frilanserne, men når NRK inngår kontrakter med dem, kan de legge bindinger på deres opptredener utenfor NRK. Det har ikke NRK våget. Og ansatte som er attraktive på arbeidsmarkedet, bør få justert lønna til markedspris. Da slipper de ekstrajobber, og vi unngår at de bryter ut for å bli frilansere.

NRKS kringkaster, Hans Tore Bjerkaas, sitter i direktørutvalget som skal gå igjennom utkastet til nytt regelverk. Han mener NRKs troverdighet er knyttet til sendingene.

Blant andre Teigene er kritisert for å ha dratt på sydenreise på Se og Hørs regning.

- Ingen av tilfellene de siste ukene, da NRK-kjendiser har blitt kritisert for habilitetsproblemer, har rokket ved vår troverdighet. Men det er ikke problemfritt når våre medarbeidere reiser på Se og Hørs regning. Likevel er det ikke et brudd på regelverket vårt. I dag påhviler det journalistene et stort personlig ansvar, fordi regelverket vårt er så liberalt, sier Bjerkaas. Dagbladet.no beklager at vi skrev at NRKs nyhetsanker Ingolf Håkon Teigene var med på turen. Teigene hadde laget en spesialutgave av Dagsrevyen for Tvenge. Dette båndet skal ha blitt vist for gjestene på cruiset.

VAR OGSÅ MED: Otto Jespersen
STYRTRIK: Torstein Tvenge slo på stortromma og inviterte til storslagen 50-årsfest.
SUPERLUKSUS: Torstein Tvenge fylte Atle Brynestads luksuriøse cruiseskip «Sea Dream II» med 110 av sine nærmeste venner fra NRK og finansverdenen for å feire sin 50-årsdag. Han chartret skipet for ei uke.
VAR MED: Robert Stoltenberg
VAR OGSÅ MED: Fredrik Skavlan