Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK Satiriks

NRK klages inn for PFU etter satirevideo

Ungdomslaget til Landsforeningen for etterlatte ved selvmord reagerer sterkt på terroristsatire. 

VEKKER REAKSJONER: NRK Satiriks' video har blitt vist nærmere 700 000 ganger på Facebook siden den ble publisert i forrige uke, og vekker sterke reaksjoner. Nå har Ungdomslaget til Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (Unge LEVE) klaget videoen inn for PFU. Foto: Skjermdump / NRK
VEKKER REAKSJONER: NRK Satiriks' video har blitt vist nærmere 700 000 ganger på Facebook siden den ble publisert i forrige uke, og vekker sterke reaksjoner. Nå har Ungdomslaget til Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (Unge LEVE) klaget videoen inn for PFU. Foto: Skjermdump / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke publiserte NRK Satiriks en Facebook-video der de viser hvordan terrorister kan ta sitt eget liv.

Videoen har på få dager blitt avspilt nærmere 700 000 ganger, og vekker sterke reaksjoner.

Over 6000 kommentarer har rent inn siden publiseringa forrige onsdag. Mange av dem er sterkt kritiske, og flere hevder at NRK spøker med selvmord.

Blant dem som tar sterk avstand fra satireinnslaget er Ungdomslaget til Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (Unge LEVE). De har klaget NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), melder VG.

Fagmedarbeider Ingrid Nergården Jortveit i PFU bekrefter overfor Dagbladet at de har mottatt en klage fra Unge LEVE.

- Klagen kom inn i løpet av helga, sier Nergården Jortveit.

Hun forteller at klagen vil bli realitetsvurdert av PFU, og at de vil se på den i morgen.

Kritiske

Ifølge VG hevder foreninga at satireinnslaget fokuserer på selvmordsmetode.

«Unge LEVE anser dette som et direkte brudd på Vær varsom-plakaten, som sier selvmord skal omtales med varsomhet. (...) Forskning viser at omtale av spesifikke metoder øker risikoen for selvmord, særlig blant yngre og særlig i saker der metoden er presentert» heter det i klagen, ifølge VG.

Prosjektleder for NRK Satiriks, Kjetil Kooyman, sier til Dagbladet at tanken var å lage satire på terrorisme.

- Det er et utfordrende og betent tema, men jeg synes vi lykkes godt med det i videoen, sier Kooyman.

NRK: - Innafor

- Innslaget blir kraftig kritisert på Facebook, blant annet av folk som angivelig er pårørende til mennesker som har tatt sitt eget liv. Hva tenker dere om det?

- Det er lett å forstå at de som er pårørende til selvmord kan bli såret av å se denne typen video. Vi mener jo at videoen er veldig tydelig på at den handler om terrorisme og selvmordsbomber, og ikke selvmord. Kommentarfeltet viser at det har de aller fleste fått med seg, sier Kooyman, og fortsetter:

- Vi må selvfølgelig ta på alvor reaksjonene fra folk som blir såret, og gjøre en vurdering av det vi har gjort. Vi mener at dette er innafor.

Prosjektlederen sier at NRK nå avventer å få PFU-klagen i hende, slik at de kan gå i detalj på innholdet.

- Vi står fast på at vi ikke omtaler selvmord. Vi omtaler terrorisme og selvmordsbombere, sier Kooyman.

- Humor og satire

- I sin PFU-klage viser Unge LEVE til Vær Varsom-plakaten. Der heter det at man skal være varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk, og unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger. Hvilke vurderinger gjorde dere opp mot VV-plakaten før publiseringa av videoen?

- Vi forsøkte å være veldig tydelige på at dette er satire om terrorisme. Det er en veldig tydelig og fleipete «tv-shop-sjanger» på videoen. Det er tydelig for alle at dette er humor og satire, mener Kooyman.

- Har dere på noe tidspunkt vurdert å fjerne videoen fra nett?

- Normalt sett gjør vi ikke det. Vi ville ikke ha publisert videoen hvis vi var veldig i tvil om det var riktig. Vi vil heller være åpne om vurderingene vi gjorde på forhånd av publisering, og svare på kritikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!