NRK klippet Listhaug inn i «Brennpunkt» - ble felt i PFU

Får også kritikk for selvmordsdokumentar.

(Dagbladet): NRKs prestisjetunge dokumentarserie «Brennpunkt» er i dag felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Brøt god presseskikk Rema 1000 har fått medhold i at NRK-dokumentaren «Matvarekrigen» brøt god presseskikk.

- Vi synes det er en god avgjørelse av PFU.

- Det er viktig å skille mellom kritisk journalistikk og manipulasjon, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 til Dagbladet.

PFU mener «Matvarekrigen» strider mot Vær Varsom-plakatens punkt 4.11, som lyder:

«Vern om det journalistiske fotografiets troverdighet. Bilder som brukes som dokumentasjon må ikke endres slik at de skaper et falskt inntrykk. Manipulerte bilder kan bare aksepteres som illustrasjon når det tydelig framgår at det dreier seg om en montasje».

Kommunikasjonsdirektøren i Rema 1000 er fornøyd med dommen i PFU, og håper nå at NRK går i seg selv.

- Det er vanskelig å forsvare seg mot NRK når den manipulerer virkeligheten og opptrer uredelig. Deler av saken omfatter også Hval sjokoladefabrikk, der vi ble nektet tilsvar. Vi må tåle kritisk journalistikk, men her står NRKs journalistiske troverdighet på spill, sier Mette Fossum Beyer i Rema 1000.

- Jeg synes Fossum Beyer trekker det veldig langt når hun bruker ord som manipulasjon. Det var levert inn en serie med klager, men utvalget mente bare det var grunnlag for å felle oss på et enkelt punkt. På det punktet har vi vedgått at vi har gjort en feil, men dokumentarens hovedbudskap står seg. Det ble også påpekt av flere av medlemmene i PFU, sier Brennpunkt-redaktør Odd Isungset.

Var ikke i salen «Brennpunkt»-programmet om norske matbutikker og deres forhandlinger med leverandørene fokuserer blant annet på Rema 1000-leder Ole Robert Reitans tale til Dagligvareleverandørenes forening i Tønsberg.

Men sekvensen fra dette møtet, der det framstår som om landbruksminister Sylvi Listhaug sitter i salen og reagerer på Reitans tale, var manipulert.

Også Orkla-sjef Peter Ruzicka ble klippet inn blant Reitans tilhørere, selv om han ikke var tilstede.

- Handlet i god tro I motsetning til hva dokumentaren gir inntrykk av, var ikke Listhaug til stede under Reitans tale. Hun ble filmet på et annet foredrag og klippet inn i Reitan-sekvensen, avslørte Nettavisen.

«Brennpunkt» beklaget bildebruken, og understreket at redaksjonen har handlet i god tro.

PFU kritiserer også NRK Brennpunkt for programmet «Den siste reisen», om aktiv dødshjelp. Klager var Rådet for legeetikk.

Selv om NRK ikke felles for programmet mener et flertall i utvalget at programskaperne opptrådte kritikkverdig ved å gjengi for mange detaljer i beskrivelsen av en alvorlig syk kvinnes selvmord ved en klinikk i Sveits, melder Journalisten.

En tredje «Brennpunkt»-dokumentar, «Pels», der programskaperen går undercover og tar seg jobb på en pelsdyrfarm, ble frikjent i PFU.