REAGERER: Cathrine Sandnes var gjest hos «Kulturnytt» på P2 fredag morgen. Hun reagerer på at deler av debatten fra studioet nå er klippet bort i reprisen. Foto: Mimsy Møller / Samfoto, NTB Scanpix
REAGERER: Cathrine Sandnes var gjest hos «Kulturnytt» på P2 fredag morgen. Hun reagerer på at deler av debatten fra studioet nå er klippet bort i reprisen. Foto: Mimsy Møller / Samfoto, NTB ScanpixVis mer

NRK klippet vekk debatt: - Oppsiktsvekkende

Cathrine Sandnes er ikke fornøyd med at «Kulturnytt» fjernet debatt om kontroversiell film.

(Dagbladet): I gårsdagens sending av «Kulturnytt» på NRK P2, ble den mye omtalte dokumentaren «The Magnitsky Act» diskutert.

Det var Arve Juritzen, Cathrine Sandnes og Anders Opdahl, som var gjester i studio.

Kortfilmfestivalen i Grimstad skulle opprinnelig vist dokumentaren «The Magnitsky Act» torsdag ettermiddag, men har etter press fra den amerikanske aktivisten og investoren Bill Browder, valgt å ta filmen av programmet.

Nå har også NRK valgt å slette «Kulturnytt» sin debatt om filmen, da programmet gikk i reprise i går ettermiddag.

- Oppsiktsvekkende Sandens uttalte i programmet: «Dette viser nettopp hvordan rike mennesker kan bølle seg fram ved hjelp av trusler og advokater. Dette er en praksis vi ikke på noen måte ønsker oss i Norge».

- Jeg tenker at dette er prinsipielt oppsiktsvekkende. Jeg antar at NRK har fått en henvendelse fra en part i saken som er misfornøyd med framstillingen av filmen. Det har man all rett til å være, men det at NRK velger å etterkomme dette, gjør at man lurer på hvor skremt man skal bli av bøllete oppførsel, sier Sandnes og fortsetter:

- Hvis man har en advokat, så kan man styre mer av mediedekningen enn hvis man ikke har advokat.

- Viktig debatt Anita Svingen er daglig leder av Kortfilmfestivalen. Uten å ha hørt kommentarene fra «Kulturnytt» fredag morgen, svarer hun at de er glade for at temaet debatteres.

- Det er naturligvis en storm rundt dette nå, men det er en veldig viktig debatt. Vi har forståelse for at det er mange oppfatninger i denne saken som må og bør diskuteres, sier hun og fortsetter:

- Vi kan ikke være til stede for å svare på alle kommentarer fordi vi er i full gang med festivalen, men vi ønsker å være en synlig del av debatten, sier Svingen til Dagbladet.

På spørsmål om hva hun tenker om Sandnes' kommentar, henviser hun til tidligere uttalelser fra festivalen som bekrefter Sandnes' kommentar.

- Milliardæren Browdens forsøk på forhåndssensur av en film som stiller ham og hans historie i et kritisk lys, var vi ikke redde for å imøtegå i retten, men styret måtte dessverre innse at kostnadene bare for saksomkostningene alene ville være umulige for festivalen. Dette er derfor et trist eksempel på at rike aktører kan bruke pengemakt til å kneble kritikk og debatt.

- Føre var Debattredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, forteller til Dagbladet at det var en redaksjonell avgjørelse å fjerne klippet.

- Den beslutningen ble tatt på desk, og var av føre-var-prinsippet. I direktesendinger kan det komme påstander av kraftig art. Det var det som skjedde nå, forklarer han.

Nakkim sier at det i debatten ble hevdet at Kortfilmfestivalen i Grimstad var feige som ikke viste filmen. Det var også andre beskrivelser av festivalen som redaksjonen mente ikke kunne stå uten at festivalen fikk forsvare seg.

- De var ikke der under debatten, så det var greiest å klippe det ut. Det handler om samtidig imøtegåelse, forklarer han.

Videre sier Nakkim at han ikke forstår hvorfor det er oppstyr rundt akkurat dette.

- Det går jo ikke en dag uten at vi klipper til for å gjøre endringer. Det gjør vi time inn og time ut, forklarer han.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Browders norske advokat Carl Bore for kommentar i to dager, uten hell.