PRISBELØNT: Jon Øigarden spiller hovedrollen, journalisten Petter Verås, i «Mammon». Foto: NRK
PRISBELØNT: Jon Øigarden spiller hovedrollen, journalisten Petter Verås, i «Mammon». Foto: NRKVis mer

NRK kom til «Mammon»-enighet med Filmforbundet

Filmforbundet og NRK er enige om rettighetene til «Mammon II». Norske TV-tittere kan dermed se suksesserien via NRKs nettsider allerede fredag.

(Dagbladet): - Dette er en gledens dag. Det er veldig deilig at publikum får muligheten til å se «Mammon 2», sier Ivar Køvn, dramasjef i NRK, til Dagbladet.

En rettighetskonflikt mellom NRK og Filmforbundet har vært årsaken til at serien ikke har vært tilgjengelig på nett, til tross for at statskanalen investerte 50 millioner kroner i serien.

Fredag kom de to til en enighet som gjør at serien kan legges ut på nett. NRK meldte først om saken på sine nettsider.

Kan sees på nett

- Da vi skulle inngå en avtale med Filmforbundet om publisering nå, stilte Filmforbundet krav om at NRK skulle gå med på noen helt andre saker som vi har diskutert over et års tid, som gjelder forvaltning av rettigheter og tariffavtale. De krevde at NRK skulle gå med på dette for at man skulle få se «Mammon». Det ble utpressing. Men nå har Filmforbundet trukket dette kravet, og da var vi fornøyde, sier Køhn.

De to partene diskuterer fortsatt en ny avtale, men disse diskusjonene stopper ikke visningen av «Mammon 2».

Filmforbundet på sin side er uenige i Køhns framstilling av diskusjonene.

- NRK har en tariffavtale som Arbeidsretten har fastslått at fortsatt gjelder, men som NRK nekter å følge. Da er det helt rimelig å kreve, som betingelse for den rabatt vi nå har gitt NRK på Mammon 2, at de enten skal følge gjeldende regelverk eller forhandle et nytt, sier Bjørn Alexander Brem, advokat for Filmforbundet.

- Men vi får heller stole på at NRK holder hva de lover, fremfor å ha dette skriftlig i kontrakten, legger han til.

Køhn sier til Dagbladet at «Mammon 2» blir tilgjengelig på NRK nett-tv i et år.

STATSMINISTER: Trond Espen Seim (midten) har rollen som statsminister Michael Woll i sesong to av «Mammon». Foto: Glenn Meling / NRK Video: NRK Vis mer

Vant Emmy

Verken første eller andre sesong av «Mammon» har fram til nå vært tilgjengelig på nett. De var kun tilgjengelige i fire uker etter at episodene ble vist på fjernsyn.

Etter at serien vant en Emmy-pris forrige tirsdag har NRK forsøkt å forhandle fram en distribusjonsavtale med Filmforbundet slik at kanalen får publiseringsrettigheter til evig tid, men partene er ikke kommet til enighet om dette.