NRK Satiriks

NRK-komiker lurte klimastreikerne

Satiriks-komiker Thomas Teige ga seg ut for å være utviklingsminister Dag Inge Ulstein foran tusenvis av unge klimademonstranter.

«FRIDAYS FOR FUTURE»: Satiriks fra NRK entret scenen under klima-demonstrasjonen fredag formiddag. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag demonstrerte tusenvis av skoleungdommer utenfor Stortinget.

På scenen foran demonstrantene sto tilsynelatende utviklingsminister Dag Inge Ulstein og lovet de unge demonstrantene gull og grønne skoger. Blant løftene var full stans i oljeletingen, og null fravær for skolebarn og -ungdom som klimastreiker.

Det var bare ett problem.

Det var nemlig ikke utviklingsministeren som sto på scenen, men komiker Thomas Teige fra NRKs «Satiriks», som for andre gang utga seg for å være ham. Det er VG som melder dette.

Første gangen var i januar, da Teige ga seg ut for å være en nyutnevnt Ulstein og lurte en VG-journalist på direkten.

Flammende tale

- Vi i regjeringen må vise handlekraft, og fra og med i dag blir det endringer. Regjeringen lover over å doble budsjettet til klimabistanden. Vi lover å stoppe all oljeleting, og 1. juni 2032 stenger vi kranen og stopper all oljeproduksjon i Norge! sa Teige fra scenen, til øredøvende jubel.

Stuntet ble gjort i samarbeid med miljøvernorganisasjonen Natur og Ungdom. Leder Gaute Eiterjord sier til Dagbladet at det var NRK som tok kontakt med dem.

- Det var ikke den ekte Ulstein, men han sa mye fornuftig likevel. Dette er jo det en utviklingsminister burde sagt, sier han.

Han sier Teige avslørte stuntet kort tid etter, og at talen hans skulle framstille en slags «drømmeminister»

- Mange hadde nok sett ham gi seg ut for å være Ulstein på «Satiriks» tidligere. De fleste skjønte nok ganske raskt at det ikke faktisk var utviklingsministeren.

Han medgir at noen ble skuffet da det gikk opp for dem at løftet om at ingen skulle få fravær ikke var reelt.

- Men å bli skuffa over politikere er ikke uvant for oss.

Eiterjord sier at Natur og ungdoms opptelling viser at det er minst 15 000 klimastreikere i hovedstaden i dag.

- Jeg er spent på å høre regjeringens svar på dette, og hva de eventuelt er uenige i. Er det sånn at de mener at klimakrisen ikke haster så mye at vi må slutte å lete etter olje?

- Sparker oppover

Prosjektleder for NRKs satireprogram Stig Waage bekrefter at stuntet ble utført i samarbeid med Natur og ungdom, men sier at det er Satiriks som sto bak innholdet i talen.

- At så mange ungdom engasjerer seg er positivt. Vi mener at regjeringen ikke tar ungdommen på alvor, og ville gi dem drømmetalen.

- Dere er ikke redde for å skape mer skuffelse enn håp og engasjement med dette stuntet?

- Umiddelbart har det kommet noen negative reaksjoner. Men vi tenker at om en liten stund, når ting får lagt seg litt, vil det bli klart at vi støtter ungdommen og deres engasjement.

Han mener stuntet sparker oppover, mot regjeringen, selv om det var ungdommene som ble lurt.

- Vi har ingen politiske meninger, annet enn at man burde ta ungdommen på alvor. Det Natur og ungdom mener politisk, er ikke nødvendigvis det vi mener. Vi vil bare lage et satireprogram, og vi sparker mot regjeringen, som ikke tar de yngre på alvor.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer