SKREV KRONIKK:  USA-korrespondent for NRK, Gro Holm, la i går ut en kronikk på NRK Ytring. I ettertid ble det bemerket at hun hadde lenket til materiale som knyttes til høyreekstremt nettsted.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKREV KRONIKK: USA-korrespondent for NRK, Gro Holm, la i går ut en kronikk på NRK Ytring. I ettertid ble det bemerket at hun hadde lenket til materiale som knyttes til høyreekstremt nettsted. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

NRK-korrespondent lenket til materiale med kobling til høyreekstreme

NRK beklager.

(Dagbladet): NRK-korrespondent Gro Holm la i går ut en kronikk på NRK Ytring, der hun argumenterer for at en jødisk dominans i amerikanske medier fører til at palestinere er underrepresentert i amerikansk pressedekning av krigen i Gaza.

For å underbygge denne påstanden lenket hun blant annet til en oversikt med tittelen «Who Controls Your Mind? 2013», som blant annet er publisert av en bruker i et forum på den høyreekstreme nettsida Stormfront, i tillegg til å være gjengitt på flere høyreekstreme sider.

Holm lenket ikke direkte til en av disse sidene, men til den samme oversikten som ofte er gjengitt i høyreekstreme forum.

- Jeg beklager I kommentarfeltet blir koblingen til det høyreekstreme nettstedet Stormfront påpekt av en bruker, og Gro Holm har selv svart ham med følgende melding:

«Jeg beklager å ha lenket til en side som kan knyttes til Stormfront. Siden inneholdt informasjon som også finnes på en rekke andre nettsteder, men jeg brukte den fordi det var en komprimert oversikt, pluss at det lå korrigerende kommentarer under som jeg mente kunne være nyttige. Jeg ønsker selvsagt ikke å bidra til å videreformidle lenker som inneholder eller peker videre til høyreekstrem propaganda.»

NRK har nå valgt å fjerne den gitte lenken. Nederst i kronikken står det: «Teksten har blitt oppdatert etter innspill i kommentarfeltet: Fjernet lenke til innhold med tvilsomt opphav».

Til Dagbladet sier NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk at både Gro Holm og NRK mener det er beklagelig at denne lenken ble lagt ut.

- Gro Holm og vi ble gjort oppmerksomme på innholdet og koblingene i denne lenken raskt etter at kronikken ble lagt ut. Da besluttet vi å fjerne lenkingen og har også skrevet nederst i saken hvorfor, sier han.

Kalbakk sier begrunnelsen for å fjerne linken er at innholdet den viste til var «tvilsomt».

-Antisemittisk tilnærming - Det er tvilsomt både i måten det er presentert på og det har en klar antisemittisk tilnærming.

Han understreker at det på ingen måte var deres intensjon å lenke til slikt materiale.

-  Dette er en stor og åpen debatt i USA, men i dette tilfellet gikk det nok litt fort i utvelgelsen av  kilde. I tillegg har det vært en glipp i kontrollrutinene våre. NRK Ytring går igjennom alt innhold som blir lagt ut, men i dette tilfellet var det en misforståelse der man trodde at lenkene allerede var sjekket. Det var de åpenbart ikke og det beklager vi, sier han.

Nettstedet Stormfront er en av verdens største og mest kjente forum for høyreekstremt innhold. Siden ble opprettet på 90-tallet av tidligere Ku Klux Klan-leder Don Black.