FORSVARES: NRKs Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy (bilde) får kritikk for korrespondentbrev fra Den sentralafrikanske republikk. Knut Magnus Berge, utenrikssjef i NRK understreker til Dagbladet at korrespondentbrevet er en subjektiv sjanger. - Det er selvironisk og beskriver hans egen opplevelse av hvordan han opplevde reisen, sier han. Foto: NRK 
FORSVARES: NRKs Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy (bilde) får kritikk for korrespondentbrev fra Den sentralafrikanske republikk. Knut Magnus Berge, utenrikssjef i NRK understreker til Dagbladet at korrespondentbrevet er en subjektiv sjanger. - Det er selvironisk og beskriver hans egen opplevelse av hvordan han opplevde reisen, sier han. Foto: NRK Vis mer

NRK-korrespondent refses etter reisebrev: - Oser av ubehagelige fremstillinger

NRKs Afrika-korrespondent Sverre Tom Radøy får kritikk etter skildring av vond lukt på biltur i Den sentralafrikanske republikk. NRK er ikke enige i at brevet er fordomsfullt. 

(Dagbladet): NRK-korrespondent Sverre Tom Radøys korrespondentbrev, «Brev med odør», ble publisert på NRKs nettsider 6. mars. Korrespondentbrevet handler om det Radøy innledningsvis beskriver som «En korrespondents baksetebetraktninger over de nære ting».

I et av de første avsnittene, som handler om varmen og svetten på en biltur i Den sentralafrikanske republikk, skriver han blant annet dette om den vonde lukta i bilen:

«Hva kan det være? Skal så mye gass ut av den vesle kvinnen ved siden av meg at hele inneklimaet i Land Cruiseren har vært forgiftet i seks strake timer? Eller er det fotografen i forsetet, eller sjåføren? Er det et dødt dyr som råtner under setet?».

Radøy avslutter reisebrevet med at han har lært å reise med «en god dose ydmykhet».

«Jeg hadde gått tom for sokker i går. I dag hadde jeg svettet surt og barbeint i time etter time i mine trofaste, uslitelige, danske sko, mens jeg i mitt stille sinn hadde anklaget de andre i bilen, og følt meg storsinnet som ikke nevnte at en av dem stinket», skriver han tilslutt i korrespondentbrevet.

Provosert

- Slike beskrivelser, til tross for «lærepengen» Radøy poengterer til slutt, vekker (for noen av oss) ubehagelige bilder og assosiasjoner til historiske dehumane oppfatninger og forestillinger av «Afrikaneren», skriver norsk-afrikanske Janvier Nzigo, forsker på migrasjonsspørsmål ved Senter for Fredsstudier ved Universitetet i Tromsø.

Nzigos innlegg har fått mye oppmerksomhet på Bistandsaktuelts facebookside. Til Dagbladet understreker Nzigo at innlegget er skrevet av ham som privatperson.

- På tross av forsøket på å gjøre et poeng av og binde teksten sammen i dette lukt-plottet, oser brevet av ubehagelige fremstillinger, skriver Nzigo.

Provosert

Nzigo har siden mars jobbet i Den sentralafrikanske republikk og har oppholdt seg i hovedstaden Bangui og i byen Ndele.

Han er provosert over det han mener er en rekke elendighetsbeskrivelser fra korrespondenten. I innlegget, som har tittelen «Også jeg har svette sokker. Dét er fullstendig irrelevant for menneskene som bor her», skriver han også at korrespondentbrevet er et typisk eksempel på et utslitt narrativ om Afrika som beskriver hvite menn på eksotiske reiser som møter på elendighet, farer og som er mer opptatt av varmegrader og svettelukt enn den ubetydelige afrikaneren.

Nzigo mener NRK og andre mediekanaler har et ansvar for å utfordre forståelsen av verden og bruke ørene til å lytte til «de andre» i stedet for å gjenfortelle historien om fattige, farlige og eksotiske Afrika.

- Lærepengen om ydmykhet bør være på sin plass før du setter deg ned og skriver korrespondentbrev, er det for mye å forvente i 2017? Gi meg den jobben NRK, så skal jeg heller svette sokkene mine våte for historier, erfaringer og perspektiver som faktisk trenger spalteplass i dagens verden, skriver Nzigo.

Ikke enig i kritikken

- Jeg er ikke enig i at brevet er fordomsfullt. Det er selvironisk og beskriver hans egen opplevelse av hvordan han opplevde reisen, sier Knut Magnus Berge, utenrikssjef i NRK til Dagbladet. Han svarer på vegne av Radøy.

Berge understreker at korrespondentbrevet er en subjektiv sjanger.

- Han etterlyser at afrikanere skal komme til orde, men korrespondentbrevet skal handle om egne opplevelser. Det er en subjektiv sjanger vi har hatt i årtider, sier han.

Berge viser til at NRK senest i den siste utgaven av Søndagsrevyen viste en lengre reportasje fra Radøy i Den sentralafrikanske republikk som handler om hvordan menneskene i landet lever.

- Vi er det eneste norske mediet som har korrespondentkontor i Afrika. Vi bruker masse ressurser på å formidle et nyansert bilde av verdensdelen. Vi har de siste månedene hatt reportasjer som blant annet handler om at Kenya er ledende i verden innen betalingstjenester for mobiltelefon, om trafikkroboter i Kongo og om demokratiforkjempere, sier han.

- At vi reiser til Den sentralafrikanske republikk må være en god ting. Det kommer flere reportasjer derifra i tiden fremover, sier Berge.