Sidsel Wold

NRK kritiseres for beklagelse

NRK-journalist Sidsel Wolds forklaring på hvorfor koranbrenning utløser sinne ble tirsdag diskutert i Kringkastingsrådet.

FIKK KRITIKK: NRK-journalist Sidsel Wold forklarte på NRK hvorfor koranbrenning skaper sinne. Det førte til flere reaksjoner i ettertid. NRK tok selvkritikk under tirsdagens møte i Kringkastingsrådet. Foto: Skjermdump / NRK
FIKK KRITIKK: NRK-journalist Sidsel Wold forklarte på NRK hvorfor koranbrenning skaper sinne. Det førte til flere reaksjoner i ettertid. NRK tok selvkritikk under tirsdagens møte i Kringkastingsrådet. Foto: Skjermdump / NRK Vis mer
Publisert

NRK tok i dag selvkritikk i Kringkastingsrådet. De mener at enkelte av kanalens mangeårige Midtøsten-korrespondent Sidsel Wolds formuleringer under en direktesending i april, kunne vært annerledes.

Wold var den gang i NRK-studio i forbindelse med opptøyene i Sverige. Bakgrunnen for opptøyene var at den danske politikeren Rasmus Paludan brant koranen utenfor Malmö.

Wold ble i NRKs nyhetssending spurt hvorfor folk blir sinte over koranbrenning.

Svaret skapte kraftige reaksjoner i ettertid.

- Kunne vært annerledes

Uttalelsene har medført klager til Kringkastingsrådet. Programredaktør i NRK Nyheter, Marius Tetlie, påpeker at noen av Wolds formuleringer kunne vært annerledes.

- Vi opplever at det var en redegjørelse som forsøkte å trekke opp noen perspektiver. Så ble det brukt noen formuleringer vi ser kunne vært annerledes, sier Tetlie.

Han la videre til at uheldige formuleringer kan falle under direktesendinger.

- Lærepenge

Wold påpekte i sendinga at det er sammensatte årsaker til opptøyene i Sverige. Hun kom også med et analytisk blikk på hvorfor koranbrenning utløser sinne blant flere.

- Jeg tror at for oss som er så sekulære her i Skandinavia, forstår ikke vi hvilken forferdelig ydmykelse det kan være for mange religiøse muslimer å se deres hellige bok ødelagt på denne måten, og trakassert med, og brent, rett og slett. Og etter karikaturkrisen, da Jyllands-Posten publiserte tolv karikaturer av profeten Muhammed, så så vi jo hvilket enormt sinne dette skapte i store deler av Asia, men ikke minst i Midtøsten, sa Wold i sendinga.

Hun sa videre:

- Og det var jo en lærepenge for det mer sekulære Vesten - denne grensen for ytringsfrihet, og hvor man tråkker på andres religion og hellige verdier. Jeg tror ikke helt man forstår det i Skandinavia, sa Wold i sendinga.

KLIPPET BORT: Nå forteller komiker Jonis Josef om en scene som ble klippet bort da han var med i serien «Med Monsen på villspor». Vis mer

- Ikke noe å beklage

Flere av Kringkastingsrådets medlemmer mener det er bra NRK tar selvkritikk. Leder for Kringkastingsrådet, Snorre Valen, er imidlertid helt uenig. Han kritiserer NRK for å ta selvkritikk for utsagnene.

- Jeg synes ikke det er noe å beklage i det hele tatt, sier Valen, og legger til:

- Det er ment som en beskrivelse av andre menneskers forklaring på hvorfor disse opptøyene oppstår, sier Valen.

Saken skapte også splittelse i Kringkastingsrådet. Anders Anundsen sa han forstår at folk oppfattet Wolds uttalelser som «rystende», og mente NRK hadde grunn til å beklage.

Rådsmedlem Luqman Wadood reagerte også på Wolds uttalelse.

- I mine ører høres det ut som ytringsfriheten skal vike for religion og frykten for voldelige reaksjoner. Og at koranbrenning i seg selv skaper voldelige reaksjoner. men det stemmer ikke. Det er voldelige demonstranter som skaper de reaksjonene, sier Wadood.

KRITISK: Leder for Kringkastingsrådet, Snorre Valen, mener NRK ikke bør ta selvkritikk for Sidsel Wolds uttalelser. Foto: Jil Yngland / NTB
KRITISK: Leder for Kringkastingsrådet, Snorre Valen, mener NRK ikke bør ta selvkritikk for Sidsel Wolds uttalelser. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

- Reagerer sterkt

Redaktør i den kristne avisa Dagen, Vebjørn Selbekk, var blant dem som reagerte kraftig på Wolds uttalelser i tida etter de falt i direktesendingen. Han reagerte spesielt på bruken av ordet «lærepenge». Han fortalte at han «kvapp til» da han hørte Sidsel Wold bruke ordet.

- En sånn språkbruk om noe så alvorlig som har krevd pressefolk og journalisters liv reagerer jeg sterkt på. Vi må ikke gjøre den retorikken til vår egen, sier Selbekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer