NRK kutter stort

Slanker 17 millioner av budsjettet til nyhetene neste år. Nedbemanninger ventes.

MÅ KUTTE: NRK og NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen kutter 17 millioner av nyhetsbudsjettet neste år. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
MÅ KUTTE: NRK og NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen kutter 17 millioner av nyhetsbudsjettet neste år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): NRKs Nyhetsdivisjon kutter budsjettet for 2016 med 16 - 17 millioner kroner sammenlignet med inneværende år. Det bekrefter statskanalen selv på egne nettsider.

Bakgrunnen er at NRK nyhetene ikke lykkes med å gjennomføre alle vedtatte kutt i 2015, og at man fra og med neste år har fått ytterligere effektiviseringskrav. 

- Vi har ennå ikke eksakt oversikt over hvor mange stillinger nyhetsdivisjonen skal ned, men vi begynner nå arbeidet med å se på ulike forslag. Det er altså ikke utredet eller besluttet hvor mange stillinger vi skal ned - eller hvor i organisasjonen kuttene skal tas, sier nyansatt nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord til egen kanal.
Hun sier NRK vil jobbe for at kuttene skal merkes i minst mulig grad av publikum, og at man vil forsøke å få til frivillige nedbemanninger. 

Kutt i år også NRKs journalister fikk beskjeden under et ekstraordinært allmøte mandag ettermiddag. 

- Vi kommer til å ha en tett dialog med de tillitsvalgte underveis i arbeidet. Vi kommer også til å gi mest mulig informasjon tidlig til medarbeiderne, uttaler Beverfjord videre.

Kuttene kommer på toppen av omfattende NRK-kutt de siste åra. Bare i 2015 slanket kanalen bort 300 millioner kroner. Nå kommer altså omfattende kutt på nyhetsdivisjonen, som er Norges største nyhetsavdeling og leverer nyhetssendinger gjennom dagen på radio, tv og nett. 

- Ikke merkbart Medie- og kulturpolitiker for Høyre, Kårstein Eidem Løvaas, tror ikke de nye kuttene vil merkes ute i de tusen hjem

- Det er ingen grunn til bekymring så lenge NRK sier det ikke skal gå utover tilbudet, og det tror jeg de klarer å sørge for. De har jo et budsjett på omtrent 5,3 milliarder, og alle store mediehus går gjennom store effektiviseringstiltak i disse dager. For eksempel så vi nettopp at BBC kuttet 1000 mellomledere. Jeg er helt sikker på at NRK kan gjennomføre disse kuttene uten at det skader tilbudet til folk flest, sier han.

Beverfjord tok over jobben fra Per Arne Kalbakk tidligere i høst. Hun beskriver kuttene som «håndterbare» for NRK.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har foreslått å øke NRK-lisensen med 25 kroner neste år, hvilket er lavere enn pris- og lønnsveksten. Hun varslet ved framlegginga av NRK-meldinga før sommeren at det kom til å bli magre år for NRK i tida som kom

NRK-ledelsen har tidligere vært klare på at kuttene man innførte fra og med 2015 ville bli merket at publikum

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer