Skam sesong 3

NRK lagde to sesonger «Skam» for 10 millioner

Mens serier som «Nobel» og «Valkyrien» har kostet mellom 60 og 70 millioner hver, lages nettfenomenet «Skam» for en langt billigere penge. 

EVAK: Kjærlighetshistorien mellom Isak (Tarjei Sandvik Moe) og Even (Henrik Holm), populært kalt Evak har engasjert «Skam»-fansen - og rekruttert mange nye tilhengere av NRK-serien. I går kveld kom siste episode fra sesong 3. Foto: NRK
EVAK: Kjærlighetshistorien mellom Isak (Tarjei Sandvik Moe) og Even (Henrik Holm), populært kalt Evak har engasjert «Skam»-fansen - og rekruttert mange nye tilhengere av NRK-serien. I går kveld kom siste episode fra sesong 3. Foto: NRKVis mer

(Dagbladet): -Til å være drama av høy kvalitet, er «Skam» en veldig kostnadseffektiv produksjon, sier redaksjonssjef for «Skam», Håkon Moslet i NRK P3, om økonomien bak den norske suksesserien.

Han forteller at prosjektet har økt budsjettet underveis, og at serien har kostet NRK cirka 10 millioner i 2016.

Til sammenlikning hadde «Nobel», NRKs store dramaserie i høst, et budsjett på 68 millioner kroner for én sesong, ifølge NRK selv. Den kommende storsatsinga «Valkyrien», som kommer på statskanalen 1. januar, har en prislapp på 63 millioner kroner.

I løpet av 2016 har NRK produsert to sesonger av «Skam» for de 10 millionene. Siste episode fra sesong 3 kom i går.

- Etter hvert som serien har vokst i ambisjoner og popularitet har vi fått større rammer. Men det er et lite, tett og flerfunksjonelt team som lager serien, så det kan liksom ikke sammenliknes med «Nobel» og sånne ting, sier Moslet.

I og med at NRK i fjor både investerte i første «Skam»-sesong og et forprosjekt for serien, mener han at årsbudsjettet for i 2015 ikke er relevant å sammenlikne med årets budsjett.

- Enormt press

Til tross for at det har vært et år der «alle» tilsynelatende er smittet av «Skam»-feber, er ikke Moslet lei av at journalister ringer for å spørre ham om TV-fenomenet.

- Nei, jeg er ikke lei. Jeg elsker «Skam»! Det har vært et eventyr, virkelig, sier redaksjonssjefen og smiler.

- Serien har blitt en internasjonal suksess i høst, og har blant annet blitt solgt til USA. Hvordan skal dere følge opp suksessen i neste sesong?

- Det vil våren vise. Vi skal fortsette å lage verdens beste nettserie til et ungt, norsk publikum, svarer Moslet.

Personlig kjenner han ikke på presset fra en internasjonal fanskare om å levere nok en suksessesong. Han sier imidlertid at serieskaper og regissør Julie Andem har hatt det litt annerledes.

- Hun har hatt et stort press på seg, siden hun er alene om å skrive serien. Men det presset har hun taklet helt utrolig bra, sier Moslet.

Kritikk

Selv om «Skam» applauderes i både inn- og utland, er det ikke fritt for at sider ved serien kritiseres.

SATSER VIDERE: Til Dagbladet forteller Thomas Hayes, kjent som William i «Skam», at han blir værende i Oslo framover. Han ønsker gjerne å spille mot de andre stjernene fra serien i framtida. Video: Dagbladet Vis mer

Blant annet publiserte en bipolar kvinne en kommentar i Aftenposten tidligere denne måneden, der hun reagerer på måten bipolare Even blir framstilt i serien.

«Det er helt fantastisk at dere tør å ta det opp bipolar lidelse – men ikke gjør det på denne måten, vær så snill. Dere gjør vondt verre.» skrev kvinnen, som mente at serien forsterker tabuet rundt bipolar lidelse.

Håkon Moslet understreker at «Skam»-teamet er utrolig samvittighetsfulle i sin research på temaene de tar opp, enten det er seksuell identitet, festvoldtekter eller psykiske problemer.

- Julie Andem går inn i det med respekt for temaene, og med et ønske om å skrive nyansert. Det er ikke sikkert alle kjenner seg igjen alltid, men det er også helt umulig, sier Moslet.

SKAM-FEBER PÅ ISLAND: Suksesserien «Skam» får stadig nye fans - også utenfor Norges grenser. På Island er enkelte ungdommer så glade i serien at de tar i bruk norske ord og uttrykk. Video: Fréttatíminn Vis mer Vis mer

Han legger til:

- Mange opplever at «Skam» er en serie som betyr noe i livene deres, og at for eksempel Even og Isaks forhold har gjort at de har fortalt foreldrene om sin seksuelle identitet. Sånne ting er det som har varmet aller mest det året her.

Hemmelighetsfull

Den kommende fjerdesesongen vil ikke Moslet si så mye om - i kjent «Skam»-stil.

Både Julie Andem og de unge skuespillerne har nemlig vært svært forsiktige med å gi intervjuer, og selv om Moslet har vært seriens talsperson har også han vært tilbakeholden med informasjon. Så også i dag. Men vi prøver likevel:

- Når kommer fjerde sesong?

- I løpet av første halvår av 2017.

- Hvem blir ny hovedperson?

Moslet ler.

- Det er bare å følge med på skam.p3.no!