NORGES LEDERE: Kjell Magne Bondevik, Erna Solberg, Jens Stoltenberg, Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland og Torbjørn Jagland vil dele sine erfaringer fra sine statsministerperioder. Foto: Agnete Brun/Norsk fjernsyn
NORGES LEDERE: Kjell Magne Bondevik, Erna Solberg, Jens Stoltenberg, Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland og Torbjørn Jagland vil dele sine erfaringer fra sine statsministerperioder. Foto: Agnete Brun/Norsk fjernsynVis mer

NRK lager «Hver gang vi møtes» for norske statsministre

Seks av Norges statsministre skal samles til en felles middag i nytt NRK-program. - Det er vanskelig å holde Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch ved samme bord i fem timer uten at det smeller.

(Dagbladet): Statsministrene skal snakke om periodene de har vært statsministre. Programmet vil hete «Da vi styrte landet».

Det opplyser NRK på et pressearrangement i dag.

Gjennom seks programmer skal statsministrene Jens Stoltenberg, Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland, Kjell Magne Bondevik, Torbjørn Jagland og Erna Solberg treffes til middag.

- De skal fortelle historiene om veien til makta og livet i stolen. De vil fortelle hvordan statsministerrollen har påvirket livene deres, sier programskaper Tommy Gulliksen til Dagbladet.

Empati og krangler

Gulliksen forteller at programmene vil bestå av separatintervjuer av hver statsminister. Programmene blir bundet sammen av middagene.

- Det blir ikke en debattarena, men et fellesskap, sier Gulliksen, som understreker at programmet ikke blir noen feriekoloni som TV2-programmet «Hver gang vi møtes».

- De deler et måltid. Det blir alvor, latter, medfølelse, empati og noen krangler. Det er vanskelig å holde Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch ved samme bord i fem timer uten at det smeller. Det blir som i gamle dager, sier Gulliksen, som lover tilbakeblikk til politiske debatter fra arkivet.

Kvinnene i politikken

Hver av statsministrene skal ta for seg sin statsministerperiode, og vi får gjenoppleve de store hendelsene som har preget oss fra tidlig 1980-tall og fram til i dag.

Statsministrene vil snakke om de avgjørende øyeblikkene, vennskapene, kranglene, erfaringene, bragdene og nederlagene – alt sett gjennom øynene til dem som var i begivenhetenes sentrum. Hver statsminister har «sitt» program.

Ifølge Gulliksen vil separatintervjuene med statsministrene bidra til å få utvidet forståelse for personene i statsministerrollen.

- Det er en ganske lang tidslinje fra Gro Harlem Brundtland, som ble Norges første kvinnelige statsminister til Erna Solberg i dag. Hvordan klarte Gro å bli statsminister og utfordre gubbeveldet i Arbeiderpartiet? sier Gulliksen.

Kroppsprosjekt og historie

NRK har også i dag sluppet flere smakebiter for hva seerne kan vente seg til høsten.

I september kommer «Jævla homo», som er et personlig, journalistisk prosjekt. Gisle tråkker inn i en ukjent verden for å få svar på alle spørsmålene han har. Er det mulig å fri seg fra skammen over å være annerledes?

Linn Skåber og Ronny Brede Aase reiser i august land og strand rundt med en gigantisk campingvogn full av overraskelser og kjendiser som er skreddersydd til familien i «Linn & Ronnys Tacoshow».

I programmet «Historisk» konkurrerer to lag om hvem som kan mest om verdenshistoriens ukjente fakta. Deltagerne må svare på spørsmål om hva skjedde egentlig med flagget som ble plantet på Månen i 1969?

Line Elvsåshagen, kjent fra «Line dater Norge, bruker seg selv som forsøkskanin for å fremme kroppspositivitet foran kroppsskam i programmet «Line fikser kroppen».

Thrillerdrama

På dramafronten kommer også «Monster», et karakterdrevet thrillerdrama som utspiller seg i en fiktiv småby i Nord-Norge. Åndelighet og brutalitet måler krefter i en verden der naturen er nådeløs, melder NRK om den kommende serien, som har Hedda Hersoug og Jakob Oftebro i sentrale roller som politi og spesialetterforsker.

Samfunnet er preget av eldgamle motsetninger, og jo nærmere etterforskerne kommer en løsning, jo farligere blir det.