FORNØYD: Forfatter Ole Asbjørn Ness er glad for at hørespillet hans om en selvmordsbomber likevel skal spilles inn av NRK. Her utenfor leiligheten til favorittforfatter Isaak Babel i Odessa. Foto: PRIVAT
FORNØYD: Forfatter Ole Asbjørn Ness er glad for at hørespillet hans om en selvmordsbomber likevel skal spilles inn av NRK. Her utenfor leiligheten til favorittforfatter Isaak Babel i Odessa. Foto: PRIVATVis mer

NRK lager selvmordsbomber-hørespill likevel

Forfatter fikk viljen sin.

||| (Dagbladet.no): Onsdag gikk forfatter Ole Asbjørn Ness hardt ut mot NRK i en kronikk i Aftenposten. Forfatteren hadde jobbet med et hørespillmanus for statskanalen i tre år, og hevdet at han til slutt fikk et ultimatum:

Enten måtte han endre slutten slik at den muslimske hovedpersonen ikke sprengte seg selv i lufta, ellers ble det ikke noe hørespill.

Blir hørespill likevel
Men nå skal det bli hørespill av manuset likevel. Mest sannsynlig med selvmordsbombing i avslutningen. Det lover radioteatersjef Nils Heyerdahl.

- Vi har besluttet at vi går videre med sikte på å produsere stykket. Ledelsen i NRK Drama har gått gjennom manus, og funnet at det har så høye kvaliteter at vi ønsket å gjennomføre det, sier han til Dagbladet.no.

Heyerdahl har hele tiden avvist at Ness skal ha fått noe ultimatum fra NRK. Problemet skal ha vært en intern konflikt mellom Ness og instruktøren og dramaturgen. Nå vil NRK finne en ny instruktør til stykket.

- Det har ingen hensikt å gå videre hvis det er uenighet innenfor det kunstneriske teamet. Det er fortsatt et og annet som må gjøres med manus, men det må skje med den vi velger som ny instruktør, sier han.

Modererende imam
- Får Ness nå beholde slutten slik han vil ha den, med at hovedpersonen sprenger seg selv i lufta?

- Det er det premisset han har satt, så jeg regner med det. Slik jeg oppfatter stykket, handler det først og fremst om en ung mann som i fortvilelse og voldsom aggresjon mot samfunnet kommer i kontakt med et miljø som får ham til å tenke ekstreme tanker. For meg er det ganske viktig at en av de modererende kreftene i stykket, og som prøver å hindre ham, er en imam. Det er et spennende stykke, som jeg gleder meg til å sette opp, sier Heyerdahl.

- Mange vil nok tenke at NRK nå har snudd på hælen etter kritiske avisoppslag?

- Det vil jeg bestemt avvise. Vi har tatt denne beslutningen på fritt grunnlag. Jeg skjønner godt at man stiller spørsmålet, men det er ikke slik.

- Voksent av NRK
Ole Asbjørn Ness er strålende fornøyd med NRKs beslutning.

- Jeg er kjempeglad! Jeg hadde virkelig gitt opp. Kronikken var resultatet av tre års oppdemmet frustrasjon. Jeg synes det er veldig voksent av NRK å snu etter å ha fått en slik salve i Aftenposten, sier han.

- Men jeg står veldig ved det jeg skrev om at det i kulturnorge generelt finnes en dannet sensur, en redsel for å støte noen. Det må ikke bli slik at det eneste stedet man tør å være kontroversiell i Norge, er i bokform eller i en artikkel, sier Ness.