Nrk legger seg flate etter sex-manipulering

Får kritikk i kringkastingsrådet.

TULLET MED FANTASI:< Tshawe Baqwa tullet med sexfantasier om Sissel Kyrkjebø. P3s nettsider dro det derimot for langt, mener Kringkastingsrådet. FOTO: SCANPIX
TULLET MED FANTASI:< Tshawe Baqwa tullet med sexfantasier om Sissel Kyrkjebø. P3s nettsider dro det derimot for langt, mener Kringkastingsrådet. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I et intervju med P3s «Kompani Knudsen» fortalte Madcons Tshawe Baqwa spøkefullt at han hadde seksuelle fantasier om Sissel Kyrkjebø.

P3s nettsider fulgte opp med å lage et manipulert bilde av Sissel og Tshawe som hadde sex — men det skulle de ikke ha gjort.

I dag la kanalen seg flat under et møte i Kringkastingsrådet.

- Kjendiseri ikke viktig
Nestleder i rådet, Steinar Ness, var blant dem som reagerte negativt på bildet.

- Dette ligger utenfor det NRK bør drive med. Jeg er også av den oppfatning at sladder og kjendiseri ikke nødvendigvis er viktig selv om det når et stort publikum.

- Jeg ser ingen begrunnelse for å kringkaste dette, rett og slett, sa Ness under behandlingen av saken.

Programdirektør Per Arne Kalbakk tok selvkritikk på vegne av kanalen.

- Dette er et eksempel på en sak som burde vært vurdert nøyere og det var ganske unødvendig å illustrere saken på den måten, sa han.

Ikke berørt
Sissel Kyrkjebø har selv uttalt at hun ikke brydde seg om bildemanipuleringen, men NRKs kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas vedgikk at det ikke var noe argument.

- Det er ikke noe argument at hun sier at hun ikke ble berørt av bildet. Det er det eneste svaret hun kan gi hvis hun ikke vil bli sentrum for en ny debatt.

- For øvrig vil jeg si til Steinar Ness at det å påberope seg hva som har offentlig interesse, er dristig, uttalte kringkastingssjefen.

Lover forsiktighet
Kringkastingsrådet behandlet også klager på NRKs dekning av serieåpningen i fotball. Det skapte nemlig seerstorm da statskanalen prioriterte kampen mellom Stabæk og Lillestrøm framfor et ordinært familieprogram.

- Lærdommen av dette er at vi skal være forsiktige før vi går inn og bryter dramaturgien i en hovedsesong på lørdag, sa tv-sjef Arne Helsingen til rådet.

Han fortalte om mange samtaler med sinte seere, og tror irritasjonen over NRKs dekning ble så voldsomt fordi det totale medietrykket var så stort før serieåpningen.

- De som ikke likte fotball så veldig godt, mislikte den veldig akkurat da, sa Helsingen.

Han lover å være flinkere på å programsette NRK2 og NRK3 med bredere programmer på tidspunkter der det går fotball på NRK1.

- Ikke klokt
Kringkastingsrådet beklager at også at sekvensen hvor Alex Rosén kjørte bil mens han drakk øl ble sendt.

Redaksjonssjef Charlo Halvorsen sa at Rosén ikke var beruset og ikke brøt noen lov, men han ser symboleffekten og erkjenner at det ikke var særlig klokt å vise dette på tv.

Han sa også at Alex selv har beklaget dette på Facebook. Rådets medlemmer inntok samme holdning, men ga samtidig Rosén mye ros både for program og programlederstil

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer