DEBATT

Debatt: Medier

NRK-lisensen er snart historie

For Frp er det viktig å sørge for at NRK ikke svekker aktivitetsgrunnlaget for kommersielle medier.

VIL FJERNE LISENSEN: - NRK-lisensen er moden for utskiftning. Det er på tide å finne en mer framtidsrettet finansieringsmodell som tar større hensyn til folks betalingsevne og faktiske bruk av NRKs tjenester, mener Frp's mediepolitiske talsperson, Morten Wold. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
VIL FJERNE LISENSEN: - NRK-lisensen er moden for utskiftning. Det er på tide å finne en mer framtidsrettet finansieringsmodell som tar større hensyn til folks betalingsevne og faktiske bruk av NRKs tjenester, mener Frp's mediepolitiske talsperson, Morten Wold. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Husket du å betale NRK-lisensen? Det ligger an til å bli en av de siste NRK-lisensene som er innkrevet noensinne. Til alle som gruer seg til de to gangene i året kravet om lisensbetaling dukker opp som en uvelkommen ekstraregning, er det gledelig å kunne melde at NRK-lisensen snart er historie. Det nytter for Frp å være i regjering – ikke bare innen innvandrings-, samferdsels-, skatte- og avgiftspolitikken, men også når det gjelder mediepolitikk.

Primært skulle Frp gjerne sett at det ble fullstendig valgfritt om man ønsket å betale for NRKs tjenester, slik at man i praksis betalte for et NRK-abonnement av egen fri vilje. Men Frp er alene om å ønske en slik løsning. Likevel regner vi den nye løsningen - med å samle all mediestøtte i én ordning - som en seier, og et skritt i riktig retning.

For Frp er det viktig å sørge for at NRK ikke svekker aktivitetsgrunnlaget for kommersielle medier. Slik sikrer vi et bredt medietilbud i Norge. Hvis vi får en altfor stor statlig aktør med store konkurransefortrinn, vil dette påvirke de øvrige medienes muligheter som kommersielle aktører.

Ved å samle all mediestøtte i én ordning, går vi i retning av å likestille NRK med de andre allmennkringkasterne – blant annet TV 2, Radio Norge og P4. Det legges også opp til at mediestøtten skal være plattformuavhengig, som vil si at blant annet nettaviser skal kunne søke om støtte på lik linje med papiraviser.

Jeg håper at den varslede mediemeldingen også utreder hvordan kostnadene for NRK kan reduseres. Det bør stilles økte krav til effektivisering. Debatten om NRK-lisensen handler vel så mye om den økonomiske tilstanden i den øvrige mediebransjen. De kommersielle aktørene er i en presset situasjon; annonseinntekter forsvinner, redaksjonene krympes og betalingsmurer innføres. Det er soleklart at en NRK-lisens som økes år etter år gir statskanalen et usunt fortrinn foran andre medier. Vi bør tilstrebe en ordning som sikrer like konkurransevilkår i Medie-Norge.

Det hersker liten tvil om at teknologiutviklingen har løpt ifra lisensordningen. Ordningen ble utarbeidet på en tid da NRK var eneste kanal. I dag er mediebildet helt forandret, med et mangfold av tilbydere på et hav av plattformer. Det er ikke lenger slik at bare folk med fjernsyn benytter seg av NRKs tjenester.

Dagens lisensordning rammer dessuten urettferdig. En husstand må i dag betale like mye, uansett om den består av én enslig minstepensjonist eller en ressurssterk storfamilie. Dette er en av hovedgrunnene til at NRK-lisensen er moden for utskiftning. Det er på tide å finne en mer framtidsrettet finansieringsmodell som tar større hensyn til folks betalingsevne og faktiske bruk av NRKs tjenester.

For Frp er det samlede medietilbudet til folk flest viktigere enn at dagens NRK vernes som eneveldig statskringkaster. Det er ikke bare NRK som er i stand til å utføre allmennkringkastingsoppdrag på vegne av staten. Derfor er det positivt at regjeringen går inn for å samle mediestøtten i én pott som også andre medieaktører kan ta del i.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer