LISENSEN BLIR:  Thorhild Widvey velger å beholde dagens NRK-lisens, eller en anretning av den.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LISENSEN BLIR: Thorhild Widvey velger å beholde dagens NRK-lisens, eller en anretning av den. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

NRK-lisensen fredes

Du vil få lisensregning i postkassa i mange år framover.

(Dagbladet): I juni legger kulturminister Thorhild Widvey (H) fram en NRK-melding for Stortinget.

Der skal NRKs samfunnsoppdrag, størrelse og økonomiske fundament opp til vurdering. Endringer i NRK-plakaten kan bli aktuelt. 

Men Dagbladet erfarer at lisensen blir værende, selv om begge regjeringspartier har flørtet med å fjerne den. 

Finansieringsdebatt Widvey, som tidligere har åpnet for å fjerne lisensen og gi NRK nye inntektsmuligheter, kommer likevel ikke til å benytte sommerens NRK-melding til å endre finanseringa av NRK. 

- Det er syv år siden den forrige NRK-meldingen, der ble prinsippene rundt NRKs mandat diskutert. Siden den gang har det skjedd store endringer i det norske medielandskapet, har kulturministeren tidligere sagt. 

vinter fikk Widvey overlevert en rapport om alternative finanseringsmetoder for NRK. Alternativene til lisens ble da vurdert til å være en egen NRK-skatt eller åpne for reklame i NRK.

Statsråden skal nå ha avfeid begge deler, og framtidas NRK blir ikke lisensfritt. 

Kulturdepartementet ville onsdag ikke kommentere saken.

To mulige NRK-lisenser Uansett utfall av vårens NRK-diskusjon i Stortinget, vil du fortsatt få en lisensregning i posten i årene framover. Det eneste som fortsatt er i spill er anretningen av lisensen. Politikerne må vurdere dagens lisensordning opp mot et tysk alternativ, en såkalt husstandsavgift.

De to er påfallende like, med ett viktig unntak: Det avgiftsbelagte objektet er ikke fjernsynsapparatet, men selve husstanden. 

NRK er Europas dyreste allmennkringkaster men står svært sterkt blant det norske folk ifølge undersøkelser. Forrige uke foreslo Høyres Kårstein Eidem Løvaas å legge betalingsmur på NRK.no, til enorm kritikk

Skuffet Frp - Primærpolitikken til Fremskrittspartiet er veldig tydelig på at vi ønsker å fjerne lisensen helt. Jeg har forstått at Høyre er at parti som ønsker å fjerne endel direkteskatter, og da kan jeg ikke forstå at Høyre velger å beholde lisensen, for den er en direkteskatt, sier Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i Frp. 

Thomsen er uenig med retninga Widvey heller, og sier til Dagbladet at den beste løsningen er å se på hvilke oppgaver staten ønsker en allmennkringkaster skal oppfylle, og at pengene bør komme fra staten direkte, ikke lisensbetalerne. 

- Vi burde se på dette som en helhet, nå som vi skal diskutere allmennkringkasterrollen. Staten bør betale for de oppgavene man bestiller fra en allmennkringkaster med statlige overføringer, sier Thomsen. 

Ap: - Vi har ikke tatt stilling Pipa har en annen lyd i Arbeiderpartiet. Der er man fornøyd med at NRK ikke skal finansieres over statsbudsjettet likevel. 

- For Arbeiderpartiet er viktig at det fortsatt skal være fellesskapet som finansierer NRK. Finansieringsordningen som velges må være rettferdig og framtidsretta, og sikre NRK uavhengighet. Derfor er det positivt om man går bort fra sporet om å knytte NRK opp mot statsbudsjettet, slik det lenge var snakk om, sier Arild Grande, mediepolitisk talsmann for partiet. 

- Utover det har vi ikke tatt stilling til finansieringsmåte, presiserer han. 

Grande sier utviklinga i lisenssaken må registreres som et nederlag for Fremskrittspartiet.

NRK-løfte(brudd) - Jeg må jo nesten få lov til å registere at Fremskrittspartiets ikke holder valgløftet om å fjerne lisensen, legger han til.

Under valgkampen lovet Frps Øyvind Korsberg at 2013 skulle være det siste året nordmenn betalte NRK-lisens - dersom Frp vant det følgende valget. Det var derimot uklart om Korsberg med valgseier siktet til regjeringsmakt eller rent flertall.

Det første ble som kjent en realitet, det siste er i realiteten en umulighet. 

- Vi fikk 16 prosent av stemmene, og altså ikke flertall til å gjennomføre all politikken vår. Men mitt primære syn er at man bør avskaffe lisensen så fort som mulig. Jeg tror de fleste velgerne våre forstår det, har Korsberg tidligere fortalt Dagbladet om saken