NRK-Lisensen kan forsvinne med borgerlig flertall

Frp åpner for plass på statsbudsjettet.

(Dagbladet.no): Vinner de borgerlige partiene valget neste høst, er det stor sannsynlighet for at TV-lisensen forsvinner.

Kristelig Folkeparti og Venstre vil fjerne lisensen og la NRK finansieres over statsbudsjettet, og Høyre er positive til forslaget, skrev NRK.no tidligere i dag.

Fremskrittspartiet vil også fjerne lisensen, men vil gå mye lenger.

- Vårt synspunkt er jo at vi ønsker å skjære ned på NRKs virksomhet, dele opp og privatisere, sier Frps mediepolitiske talsmann, Ulf Erik Knudsen, til Dagbladet.no.

Kan komme på statsbudsjettet

Han forteller at de følger lisens-debatten i mellompartiene med interesse, og stiller seg ikke avvisende til at Fremskrittspartiet kan sikre flertall for å finansiere NRK over statsbudsjettet.

- Vi synes dette forslaget er interessant, og vil diskutere dette etter valget i 2009, sier han.

Dermed kan du kanskje snart stryke lisensinnbetalingen fra husholdningsbudsjettet. I år er avgiften 2200 kroner, noe som utgjør nærmere fire milliarder kroner i inntekter for NRK.

INN PÅ STATSBUDSJETTET? Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas kan få pengene sine fra statsbudsjettet, dersom flere av de borgerlige partiene får det som de vil. Foto: SCANPIX / HÅKON MOSVOLD LARSEN
INN PÅ STATSBUDSJETTET? Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas kan få pengene sine fra statsbudsjettet, dersom flere av de borgerlige partiene får det som de vil. Foto: SCANPIX / HÅKON MOSVOLD LARSEN Vis mer

- Vil være uheldig

Men å flytte finansieringen av statskanalen over på statsbudsjettet, er ingen god idé, mener medieforsker Gunn Enli ved Universitetet i Oslo.

- Jeg tror det vil være uheldig. Det vil både svekke uavhengigheten til kringkastingsselskapet i forhold til politiske føringer, og det vil gjøre det mer uforutsigbart hvilke budsjettstørrelser de vil kunne forholde seg til, sier Enli til Dagbladet.no.

Det å være politisk uavhengig er særlig viktig for nyhetsjournalistikken. Og denne uavhengigheten kan stå i fare dersom politikernes velvilje blir avgjørende for budsjettet, mener hun.

Mindre uavhengig

- I Nederland har kringkastingsselskapet fått plass på statsbudsjettet. Og der har mange vært bekymret for at myndighetene skal få mer å si for hva som sendes, enn da det ble finansiert via en indirekte skatt, sier Enli.

Hun mener likevel at det er en naturlig diskusjon å ta, ettersom lisenssystemet kan virke litt utdatert i forhold til den nye digitale tidsalderen. Den indirekte skatten irriterer også mange som ser lite på statskanalen.

- Men jeg ser likevel ingen løsning som er bedre enn lisensavgiften, slik det er i dag, sier Enli.

NRK-Lisensen kan forsvinne med borgerlig flertall

Giske enig

Hun deler syn med kulturminister Trond Giske, som heller ikke ønsker å fjerne lisensen. Han er også redd for at programtilbudet vil svekkes, og at NRK vil kunne tape kampen om budsjettoppgjørene i Stortinget.

- Jeg mener det er prinsipielt riktig at NRK får inntekter direkte fra folk og ikke fra politikerne. Det sikrer at kanalen er uavhengig av politikerne, sa Giske til NRK.no.

VURDERER LISENSEN: Sentralstyremedlem i Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, ønsker å fjerne TV-lisensen. Partiet diskuterer nå hva de vil gå inn for.
VIL BEHOLDE LISENSEN: Kulturminister Trond Giske vil ikke fjerne lisensavgiften.
VIL PRIVATISERE: Frp vil aller helst privatisere NRK. Men partiets mediepolitiske talsmann Ulf Erik Knudsen åpner også for en post på statsbudsjettet.
UHELDIG: Medieforsker Gunn Enli mener TV-lisens er den beste løsningen for NRK.