Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-lisensen øker med 243 kroner på tre år

TV-seerne må betale mer allerede neste år.

BLIR DYRERE:  I statsbudsjettet som ble lagt fram i dag, foreslår Regjeringen å øke lisensen fra og med neste år. Her er Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
BLIR DYRERE: I statsbudsjettet som ble lagt fram i dag, foreslår Regjeringen å øke lisensen fra og med neste år. Her er Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Statsbudsjettet for 2013 er lagt fram. Samtidig som Kulturdepartementet er ivrig med å fronte sine økte bevilgninger, er det også forslag som får konsekvenser for din og min lommebok neste år.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å øke Kringkastingsavgiften med 93 kroner til 2482 kroner. I tillegg kommer momsen, og lisensen ender da på 2 680,50 kroner.

NRK-lisensen for 2012 er på 2580 kroner. Forslaget i statsbudsjettet innebærer en økning på 3,9 prosentpoeng.

- Utgiftene øker
I statsbudsjettet heter det at NRK-lisensen bør økes tilsvarende forventet pris og lønnsvekst.

«NRK legger til grunn at prognoser for pris- og lønnsvekst i 2013 vil innebære at utgiftssiden øker med 143 mill. kroner. I tillegg vil økningen i kringkastingsavgiften for 2013 dekke NRKs økte kostnader til samtidig analog og digital distribusjon av radio i perioden fram til avvikling av analog radio», står det i budsjettet.

Dette er ikke første gang NRKs ønske om økt lisensavgift blir innfridd i statsbudsjettet.

I statsbudsjettet 2011 økte kringkastingsavgiften med 40 kroner inkludert moms. I fjor gikk den opp ytterligere 103 kroner inkludert moms.

Det betyr at dersom budsjettforslaget om økt kringkastingsavgift på 100 kroner vedtas, øker avgiften med totalt 243 kroner i løpet av tre år.

Over 5 mrd. Lisensinntektene for 2013 er budsjettert til 5,1 milliarder.

Dermed bikker budsjettet for kringkastingsavgifta 5 milliarder for første gang. I fjor var budsjettet på 4,9 milliarder.