Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK

NRK-lisensen øker med 61 kroner

- Dette blir femte året på rad NRK må redusere antall ansatte, sier kringkastingssjefen.

ØKER: Regjeringen foreslår å øke NRK-lisensen med 61 kr, ifølge NRK. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix.
ØKER: Regjeringen foreslår å øke NRK-lisensen med 61 kr, ifølge NRK. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK ønsket å øke lisensavgiften til 3054 kroner for hver husstand neste år. Dette ville innebåret en økning på 75 kroner.

I statsbudsjettet, som blir framlagt i dag, foreslår regjeringen å øke lisensen med 61 kroner i 2019. Det var NRK som først meldte dette.

Dette betyr at TV-lisensen øker fra 2970,24 til 3.031,24 kroner. Dette inkluderer moms på 12 prosent.

- Jeg opplever at lisensutviklingen er tilfredsstillende, men den vil føre til et fortsatt sterkt behov for effektivisering og omstilling, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK til Dagbladet.

Han sier at selv med den ønskede økningen, hadde NRK forpliktet seg til å effektivisere med rundt 40 millioner. Regjeringen antyder at økningen på 61 vil koste NRK ytterligere 27 millioner, altså totalt cirka 70 millioner.

Eriksen tror det egentlig tallet ligger nærmere 100 millioner. Han peker blant annet på økte kostnader knyttet til rettigheter, teknologi og produksjon.

De siste åra har NRK redusert antall ansatte med rundt 400. At NRK ikke får ønsket om lisensøkning innfridd, vil bety en fortsatt reduksjon, sier Eriksen.

- Dette blir femte året på rad NRK må redusere antall ansatte.

Han sier NRK vil ha en betydelig lavere inntekstøkning enn kommersielle selskaper.

- Inntekten vår vokser mindre enn kostnadene. Lønns- og prisveksten i Norge kommer til å øke mer enn NRKs inntekter, og det må vi møte med omstilling og effektivisering

Samtidig sier han at han opplever at regjeringen gir en anerkjennelse til den oppgaven NRK har i norsk samfunnsdebatt.

- Det er viktig at NRK kan produsere norsk innhold i konkurranse det beste innholdet fra hele verden til enhver tid, sier han.

Eriksen opplyser om at kostnadsøkningen først og fremst er knyttet til de store produksjonene, der NRK er i direkte konkurranse med innhold fra globale aktører.

- Kvaliteten på våre produksjoner må kontinuerlig bli bedre, fordi norsk innhold skal velges i konkurranse med innhold fra hele verden. Dramaserier som skal konkurrere med «The Crown» kommer ikke til å bli billigere i åra som kommer, sier han.

SNUR I DØRA: Christian Borch skulle inn for å gjøre en jobb i NRK, men de streikende presset ham til å snu. Borch fortalte at han hadde glemt at det var streik. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Svekket konkurranseevne

Ønsket om å øke lisensen med 75 kroner kom fram i det årlige lisensbrevet med planer og økonomiske behov til Kulturdepartementet tidligere i år. Der skriver NRK-ledelsen at de ønsker at hver husstand skal betale 3054 kroner i lisens neste år, inkludert moms på 12 prosent.

I brevet skriver NRK ifølge Dagens Næringsliv at de har hatt inntektsvekst, men at denne ikke kompenserer for den generelle pris- og lønnsveksten. Dette har ført til bemanningsreduksjoner og effektivisering.

En inntektsutvikling som ikke følger pris- og lønnsutvikling over tid vil ifølge NRK svekke deres konkurranseevne i møte med kommersielle medieselskaper med større inntektsøkning. Dette gjelder både norske og internasjonale selskaper.

«I perioden fra 2013 til 2017 har den generelle lønnsveksten økt med mer enn 11 prosent. I samme periode har lønnskostnaden til NRK økt med 3,4 prosent. Hovedforklaringen er bemanningsreduksjoner på ca. 400 årsverk. Fra 2017 til 2018 forventes reduksjoner på ytterligere ca. 50 årsverk», heter det videre.

I brevet skriver NRK også at Medietilsynet har fastslått at «NRKs andel av medieøkonomien i Norge er med andre ord sterkt synkende.»

Vil vrake lisensordning

Stortinget har tidligere gått inn for å vrake dagens lisensordning. Hva slags ny finansieringsmodell som kan erstatte tv-lisensen, er ikke bestemt.

Regjeringen har slått fast at de vil ha en mediestøtte som er «forutsigbar, ubyråkratisk og med størst mulig avstand til politiske myndigheter».

Kringkastingsavgiften er en særskatt for alle som eier en fjernsynsmottaker.

I 2018 vil norske husholdninger betale om lag 6 milliarder kroner i NRK-lisens, ifølge Dagens Næringsliv. Av dette tar staten 12 prosent moms. NRK sitter da igjen med 5,4 milliarder kroner i netto lisensinntekt.

De siste ti åra har TV-lisensen til sammen økt med 30,2 prosent. Dette melder DinSide. Fra 2017 til 2018 økte lisensen med 102,54 kroner. Dette var en økning på 3,4 prosent. Samtidig økte momsprosenten fra 10 til 12.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!