NRK-lisensen økes

Øker med 30 kroner. Det ble klart etter at Høyre brøt med Frp.

ØKER: Regjeringen gikk innfor å fryse NRK-lisensen i sitt budsjett. Men etter behandling i Stortinget i dag er det bestemt at lisensen skal økes med 30 kroner. FOTO: NTB Scanpix
ØKER: Regjeringen gikk innfor å fryse NRK-lisensen i sitt budsjett. Men etter behandling i Stortinget i dag er det bestemt at lisensen skal økes med 30 kroner. FOTO: NTB ScanpixVis mer
JUBENDE GLAD: NRKs kringkastinssjef Thor Gjermund Eriksen er svært fornøyd med beskjede 30 kroner i lisensøkning. Foto: Endre Vellene
JUBENDE GLAD: NRKs kringkastinssjef Thor Gjermund Eriksen er svært fornøyd med beskjede 30 kroner i lisensøkning. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Jeg er i Genève og har hatt en veldig bra dag på jobben, sier en strålende fornøyd kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksenpå en svært dårlig telefonlinje.

15 kroner to ganger i året

Kringkastingsavgiften ble holdt utenfor budsjettforliket mellom regjeringen og støttepartiene. Det ble besluttet at avgiften skulle avgjøres av kulturkomiteen, og komiteen behandlet saken onsdag, melder NRK.

Nå har komiteen kommet frem til at NRK-lisensen skal økes med 30 kroner.

Dette ble klart etter at Høyre brøt med Frp i saken, og dannet flertall med de partiene som var med på avtalen om allmennkringkasting tidligere i år. Her bestemte Stortinget at NRK skal kompenseres for pris- og lønnsvekst.

Nei fra kulturministeren

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ba om en økning på 30 kroner i sitt årlige lisensbrev. Dette fikk de derimot ikke gjennomslag for i regjeringens budsjett.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland svarte at regjeringen ville fryse lisensen:

- Det er ikke nødvendig å øke kringkastingsavgiften nå. Kringkastingsavgiften til NRK har økt mer enn den generelle prisstigningen de siste ti årene, samtidig som antallet lisensbetalere har økt, uttalte hun den gangen.

- Bredt stortingsflertall

Nå jubler kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen over at det likevel blir en økning i lisensen. .

- En lisensøkning på 30 kroner er litt over en prosents økning. NRK har aldri bedt om mindre.

- Det som gjør meg veldig glad, er at det er et så bredt stortingsflertall som går inn for denne økningen, sier NRK-sjef Eriksen.

Tilsvarende en pose kaffe

Men til tross for at hver husstand får en påplussing på NRK-avgiften tilsvarende en pose kaffe i lavprisbutikken, gir ikke det noen bonanza for Kringkastingen.

- Vi fortsetter omstillingen og effektiviseringen i NRK.

- Jeg ser vedtaket i sammenheng med at regjering og storting har økt flere andre pressestøtteordninger, sier Thor Gjermund Eriksen.

Frp beklager

Fremskrittspartiets mediepolitiske talsmann, Ib Thomsen, er slettes ikke glad for økningen.

FRP BEKLAGER: Frps Ib Thomsen og regjeringen gikk inn for null økning i lisensen. Nå beklager Thomsen.
Foto: NTB Scanpix
FRP BEKLAGER: Frps Ib Thomsen og regjeringen gikk inn for null økning i lisensen. Nå beklager Thomsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Regjeringens innstilling i statsbudsjettet var opprinnelig på null kroner, altså ingen økning i NRK-lisensen.

- Men så har nå Høyre, KrF og Arbeiderpartiet gått sammen om en økning. I en tid der alle medier må rasjonalisere, får NRK mer penger. 30 kroner er ikke mye, men totalt sett blir det veldig mye penger, sier Thomsen og sier på vegne av seg selv om Frp:

- Så dette bare beklager jeg.