NRK-lisens: Regjeringen foreslår å øke NRK-lisensen med 55 kroner inkludert moms. NRK er tilfreds med økningen. FOTO: NTB Scanpix
NRK-lisens: Regjeringen foreslår å øke NRK-lisensen med 55 kroner inkludert moms. NRK er tilfreds med økningen. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Statsbudsjettet:

NRK-lisensen økes

NRK-lisensen øker med 50 kroner.

(Dagbladet): Kringkastingsavgiften for 2018 er satt til 2975,84 kroner inkludert moms. Det er fem kroner mindre enn det kringkastingssjefen ba om.

I år er kringkastingsavgiften på 2.867,70 kroner, inkludert moms.

Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK, sier til Dagbladet at han er tilfreds med økningen.

- Dette betyr femti kroner til NRK, og fem kroner i økt moms. Jeg er tilfreds med at et samlet storting sa i juni at NRK ikke skal ha økte ressurser, men at vi skal ha det samme inntektsnivået som vi har i dag. Økningen er på 1,9 prosent, og det er noe lavere enn pris- og lønnsvekst, så det betyr også at vi skal ha en viss effektivisering og omstilling, sier Eriksen.

Modererte ønsket

I det årlige lisensbrevet hvor Eriksen skrev han at det egentlig ville være behov foren økning på 80 kroner, for å dekke opp for lønns- og prisvekst, skriver Dagens Næringsliv.

Men på grunn av rasjonalisering og bortfall av doble distribusjonskostnader på radio, modererte NRK sitt ønske til politikerne med 25 kroner.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland forklarer at de bestemte seg for å øke lisensen med 50 kroner blant annet fordi NRK jobber godt med effektivisering og omstilling.

- Derfor mener jeg det er et rom for en viss økning. Det stilles også krav til effektivisering av NRK, som vi gjør til andre statlige virksomheter. Men jeg har samtidig en forståelse for at NRKs konkurrenter opplever en viss frustrasjon over NRKs konkurransesituasjon, sier Helleland til Dagbladet.

Ny NRK-finansiering

Før jul opplyste kulturminister Linda Hofstad Helleland om at dagens NRK-lisens skrotes. Etter diskusjoner i Familie- og kulturkommiteen og i Stortinget, skal fire modeller for en ny NRK-lisens utredes, før en ny ordning kan innføres tidligst i januar 2019.

ENDRE NRK-LISENSEN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil endre NRK-lisensen slik vi kjenner den i dag. Videoen er fra en pressekonferanse om dette i desember 2016. Video: NTB Scanpix, foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

De forskjellige modellene kan ha ulik betydning for deg som forbruker. Det som er sikkert er at du vil måtte betale uavhengig av om du har et TV-apparat eller ikke.

Men fortsatt krangler politikerne seg imellom om hvordan du skal betale lisens i framtiden. Frp ønsker helst en finansiering over statsbudsjettet, men det er de alene om.

Flertallet på Stortinget vil at alle som er over en viss alder, og har inntekt, skal betale for NRK. Arbeiderpartiet og Senterpartiet heller mot at hver husstand skal betale for NRK.