Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-lisensen skal avskaffes. Dette er alternativene regjeringen må ta stilling til

Anette Trettebergstuen i Ap etterlyser en avklaring.

Lite nytt: Anette Trettebergstuen i Ap mener det mediepolitisk er lite nytt i den nye regjeringsplattformen. Foto: NTB scanpix
Lite nytt: Anette Trettebergstuen i Ap mener det mediepolitisk er lite nytt i den nye regjeringsplattformen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga ble det klart at Venstre går inn i regjeringen sammen med Høyre og Frp.

- Vi skal ha en mer moderne mediepolitikk, sa Trine Skei Grande under pressekonferansen søndag.

I det 84 siders dokumentet som beskriver regjeringens politiske plattform, står det blant annet at NRK-lisensen skal skrotes.

Dette har ligget i kortene lenge, men uten at en ny finansieringsmodell er bestemt.

Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet mener regjeringen framstår som veldig passiv:

- Det er oppsiktsvekkende at regjeringen selger det inn som en nyhet at de vil avskaffe NRK-lisensen. To år etter at dette ble bestemt av Stortinget er vi fortsatt ikke kommet et skritt videre.

Tre mulige modeller

Ifølge dokumentet som ble lagt fram skal regjeringen fjerne dagens lisens og endre finansieringsmodellen for NRK slik at den er «mer fremtidsrettet, sikrer redaksjonell uavhengighet og legitimitet, styrker den sosiale profilen og er enkel og ubyråkratisk».

Regjeringen vil ha en mediestøtte som er «forutsigbar, ubyråkratisk og med størst mulig avstand til politiske myndigheter».

I dette siste punktet ligger det at vi neppe får noen NRK-finansiering over statsbudsjettet. En slik løsning har vært den minst sannsynlige av de fire forslagene som har vært framme.

Dermed står vi igjen med tre alternativer:

En øremerket skatt etter inntekt som betales av alle over en viss alder.

En fastsatt sum som betales av alle over en viss alder.

En husstandsavgift for hver husstand.

I alle disse tre forslagene skal det betales uavhengig av om du har TV eller ikke. Noe som henger sammen med at stadig flere ser TV på mobilen eller datamaskinen.

- Tredje gangen

Tidligere har Arbeiderpartiet og Senterpartiet sagt at de heller mot den siste modellen med en husstandsavgift.

- Dette virker som den mest hensiktsmessige løsningen. Men vi venter på et utspill fra regjeringen, sier Trettebergstuen og stiller spørsmål ved hvorfor prosessen ikke er kommet lenger.

Flertallet på Stortinget har derimot holdt en knapp på en av de to personskatt-variantene.

- Jeg tror det er tredje gangen det blir slått opp at regjeringen vil fjerne NRK-lisensen, men fortsatt er det ikke utarbeidet noe konkret forslag. Vi er opptatt av at en ny ordning understreker NRKs redaksjonelle uavhengighet, at den er teknologinøytral, forutsigbar, og oppleves som rettferdig og tydelig for publikum.

Dette sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Kulturdepartementet opplyser at kringkastingsavgift og mediestøtte vil bli behandlet i regjeringen i tråd med plattformen, og at det er for tidlig å svare detaljert på dette nå.

Departementet vil heller ikke si noe konkret om når en ny finansieringsordning kan være på plass. Dette fordi det avhenger av hvilken modell som blir valgt.

Flere uavklarte spørsmål

Et annet punkt i regjeringens plattform-dokument går på balansen mellom statskanalen og kommersielle aktører: «Regjeringen vil arbeide for at NRK i minst mulig grad svekker aktivitetsgrunnlaget til medier som henter sine inntekter i markedet».

- Dette er også helt åpenbart. Men betyr det at de ønsker å båndlegge NRK i større grad når de nå velger å poengtere dette? Vi vil følge opp disse spørsmålene for å forsøke å finne ut hva de faktisk mener, sier Trettebergstuen.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah C. J. Willand i TV2 sier følgende:

- Vi er positive til retningen for mediepolitikken skissert i regjeringsplattformen og ser frem til et godt samarbeid med politikere fra alle partier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!