- NRK må sjikanere folk på venstresida også. Eller slutte å plage høyresida

Kringkastingsrådet ba NRK skaffe seg komikere som kan gjøre narr av venstresida, og blir selv latterliggjort.

FOR HØYREHUMOR I NRK: Elin Ørjasæter mener noen må balansere humoren i NRK, som hun mener er for venstrevridd.  

FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
FOR HØYREHUMOR I NRK: Elin Ørjasæter mener noen må balansere humoren i NRK, som hun mener er for venstrevridd. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, DagbladetVis mer

(Dagbladet):  Kringkastingsrådets uttalelse om NRKs satire torsdag har vakt stor oppsikt.

Rådet uttalte at NRKs satire «generelt har en slagside» mot venstre, og oppfordret NRK til å jobbe for å etable et satiremiljø med ståsted på høyresiden. 

Mange, deriblant flere toppkomikere, har reagert med vantro etter nyheten kom torsdag ettermiddag. 

- Folk koser seg Medlemmene i Kringkastingsrådet bryr seg tilsynelatende lite om at de latterliggjøres.

- Ingenting er bedre enn at folk koser seg litt i sosiale medier. Det er herlig at vi i Kringkastingsrådet kan slå et slag for humoren, sier Elin Ørjasæter, på telefon fra Dar-es-Salaam.

Hun var derfor ikke med å stemme fram vedtaket om mer høyrevridd humor i NRK men Ørjasæter understeker overfor Dagbladet at hun er hjertens enig med resten av rådet: NRK trenger komikere som latterliggjør venstresida i norsk politikk. 

- NRK må velge: Enten så må slutte å plage høyresida med sjikane, eller så kan de balansere dette ut ved å innføre sjikane av venstresida også. Loven som gir NRK rett til å fakturere folket sier også at NRK skal være balansert, sier hun. 

Bård Tufte Johansen er blant dem som har ristet på hodet av bestillinga fra Kringkastingsrådet torsdag. 

«Supperådet» Til Dagbladet sammenliknet han saken med å kvotere mennesker på bakgunn av seksuell orientering: 

- Hei, vi er en gjeng som har fått i oppdrag å lage høyrevridd humor» er et like dårlig utgangspunkt som «hei, jeg er den nye kvoterte lesbiske kvinnelige lederen deres» , sier komikeren. 

Harald Stanghelle tvitret følgende: «Kringkastingsrådet legger satireføringer for NRK. Endelig kom Supperådet i aktualisert utgave».

VIL HA HØYREHUMOR: Presseveteran Per Edgar Kokkvold. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL HA HØYREHUMOR: Presseveteran Per Edgar Kokkvold. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Heller ikke Per Edgar Kokkvold, mannen som leder Kringkastingsrådet, bryr seg om hetsen de nå får. Blant annet har kulturredaktør i Aftenposten, Sarah Sørheim, skrevet at dagens vedtak bør bety kroken på døra for rådet. 

Ingen makt Dét er Kokkvold ikke enig i. Han er likevel ikke bitter på angrepene fra komikere.

- Nei, når man uttaler seg om humor og satire må man regne med å bli møtt med humor og satire. Men det er viktig å presisere at vi ikke har pålagt NRK noe som helst. Kringkastingsrådet er et råd, og vi har gitt NRK et råd om å finne stemmer på høyresida for å gjøre satiren bredere, sier han. 

Presseveteranen minner om at rådet han leder ikke kan pålegge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen noe han ikke ønsker. 

- Kritikken som kommer mot vedtaket vårt i dag kommer fra folk som ønsker å legge ned Kringkastingsrådet. Det er viktig å få med, sier han.