Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- NRK må ta større ansvar

Arbeiderpartiet vil kreve at statskanalen skal hjelpe sine konkurrenter tjene penger.

VIL KREVER MER AV NRK: Arbeiderpartiet mener NRK må bli langt flinkere til å hjelp andre norske medieaktører. 
Foto: Mahlum / Wikimedia Commons
VIL KREVER MER AV NRK: Arbeiderpartiet mener NRK må bli langt flinkere til å hjelp andre norske medieaktører. Foto: Mahlum / Wikimedia Commons Vis mer

(Dagbladet): Mandag meldte Dagbladet at NRK bruker tett opp mot 150 millioner i året på å videreutvikle seg på nett. 54 av disse millionene går i år til innleide IT-konsulenter som finspisser NRKs nettsatsing. 

Mange i mediebransjen er bekymra over dette, fordi man mener NRK er i ferd med å vokse seg så store på nett at de stjeler leserne til landets mange regional- og lokalaviser. 

En rapport fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) slår også fast at politikerne må passe på at NRK, som i 2014 mottar rekordhøye lisensinntekter, ikke vokser seg særlig mye større nett. Det vil skade resten av mediebransjen, hevdes det i rapporten.

Vil stille NRK-krav Arbeiderpartiet har i hele vinter en intern arbeidsgruppe som ser på måter NRK kan fornyes på. Til Dagbladet sier partiets mediepolitiske talsmann at Ap nå ønsker å innføre siteringskrav i NRK for å sikre at NRK ikke dreper andre nettaviser.

Det vil si at man fra politisk hold vil kreve at statskanalen lenker videre til andre aviser når NRK lager nettsaker. 

- NRK bør bli flinkere til å sende trafikken på nett videre. De bør ta på seg ei ledertrøye og føle et ansvar for at leserne som går inn på NRK.no sendes videre til andre nettsteder slik at for eksempel Levanger-Avisa får lesere direkte fra NRK.no, sier Arild Grande i Ap.

- NRK må ta ansvar I NRK-utvalget som Arbeiderpartiet har satt ned arbeides det punkt for punkt med en gjennomgang av statskanalens drift og misjon.

Grande mener det er klart at NRK må føle et større ansvar for å skape et bredt mediemangfold i Norge, og ikke se på andre aktører som konkurrenter. 

- Vi vil gi NRK et selvstendig ansvar for å bidra til vekst i landets nettaviser. Ofte skriver NRK en nettsak hvor det bare fortelles at saken opprinnelig stammer fra den-eller-den avisa, sier han og legger til:

- Arbeiderpartiet vil at NRK skal pålegges å bli flinkere til å legge inn lenker i sakene sine, slik at leseren kan klikke seg videre inn til andre nettsider, sier Grande.

- Må bruke eksterne miljøer I høst og vinter har debatten om NRK rast kraftig. SVs Bård Vegar Solhjell har gått inn for en singel-rabatt på lisensavgiften, mens Frp har ment at NRK rett og slett må bli kjedeligere å se på.

Grande og Ap sier ikke NRK skal bremses, men mener det bør stilles flere krav til statskanalen.

- I tillegg til å kreve økt bruk av lenker til andre, foreslår vi også at NRK må bruke eksterne produksjonsmiljøer i større grad. I dag er cirka 30 prosent av NRKs produksjoner eksterne. Dette mener vi iallefall bør opp til 40, sier stortingsrepresentanten.

MEDIEPOLITIKER: Aps Arild Grande.
Foto: Berit Roald / Scanpix
MEDIEPOLITIKER: Aps Arild Grande. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer