NRK må bli mye mindre

NRKs vekst svekker innovasjon og konkurranse i mediebransjen og ødelegger for private mediehus. Store endringer må til.

KOMMERS: Som prinsipp bør TV-lisensen gå til virksomhet som ellers ikke ville overleve i markedet. Men NRKs omfattende nettsatsing med tjenester som Yr, Mat og Ut er kommersielle konsepter det hadde vært mulig for andre aktører å tjene penger på, skriver forfatterne av den nye Civita-utgivelsen «Kultur for kulturens skyld». Foto: Espen Rasmussen
KOMMERS: Som prinsipp bør TV-lisensen gå til virksomhet som ellers ikke ville overleve i markedet. Men NRKs omfattende nettsatsing med tjenester som Yr, Mat og Ut er kommersielle konsepter det hadde vært mulig for andre aktører å tjene penger på, skriver forfatterne av den nye Civita-utgivelsen «Kultur for kulturens skyld». Foto: Espen Rasmussen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2013 henter NRK inn over fem milliarder kroner i lisensinntekter. Samtidig utvider mediehuset sin virksomhet på bekostning av en ellers kriserammet mediebransje. Det kan ikke fortsette.

Hvorfor har vi i det hele tatt en statlig TV- og radiokringkaster? Spørsmålet er verdt å stille, siden vi i dag har en enorm tilgang på medieinnhold. Det meste NRK produserer, finnes det rikelig tilgang til i andre medier.

Selvfølgelig produserer NRK mye innhold som ikke ville vært mulig å produsere uten offentlig støtte. Slik er det også i andre kulturfelt. Men der det på andre områder gjerne er et mål at støtten er åpent tilgjengelig i konkurranse mellom flere aktører, ofte både offentlige og private, disponerer NRK bare i kraft av å være den statlige rikskringkasteren altså over fem milliarder.

NRK er et ektefødt barn av fellesskapsideologien på 60-tallet. Én allmennkringkaster hadde ansvaret for å opplyse hele folket. Felles kultur- og sportsopplevelser skulle binde nasjonen sammen. Lørdagsunderholdningen ble fulgt av opplysningsprogram. Slik skulle folket få kunnskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer